Linkovi

Trump: Spreman sam na sastanak sa predsjednikom Irana


Donald Trump na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Giuseppeom Conte​om
Donald Trump na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Giuseppeom Conte​om

Predsjednik Donald Trump rekao je da je spreman da razgovara sa Iranom o poboljšanju odnosa, bez preduslova, i istakao da “će se sastati sa iranskim liderima ako oni to žele”.

Trump je, poslije susreta sa italijanskim premijerom Giuseppeom Conte​om, na pitanje da li bi se sastao sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem rekao da bi se “sastao sa bilo kim i da vjeruje u sastanke”.

“Ne znam da li su spremni za to. Ja sam povukao SAD iz dogovora o Iranu, taj sporazum je bio besmislen. Vjerujem da će na kraju ipak htjeti da se sastanemo i spreman sam na taj susret kad god budu htjeli”, kaže Trump. “Kada bismo mogli da se dogovorimo oko nečeg smislenog, a ne samo da traćimo papir kao što je bio slučaj sa prethodnim dogovorima, svakako sam spreman na taj susret. To bi bilo dobro za SAD, Iran i cijeki svijet”.

Prije nekoliko dana, predsjednik SAD je na Twitteru upozorio iranskog predsjednika da “nikada više ne prijeti Sjedinjenim Državama i da će u suprotnom trpjeti posljedice kakve nije niko u dosadašnjoj historiji.

Prethodno je iranski predsjednik Rouhani rekao da bi “neprijateljska američka politika” mogla da dovede do “majke svih ratova”.

Trump je povukao SAD iz sporazuma sa Iranom po kojem je Teheran trebalo da prestane da razvija svoj nuklearni program. Od tada, Iran pokušava sa drugim potpisnicama sporazuma da očuva dogovor. Američke sanckije Iranu stupaju na snagu u augustu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG