Linkovi

Tramp spreman da se sastane sa Kimom do maja


Lideri SAD i Sjeverne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un
Lideri SAD i Sjeverne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un

Američki predsjednik Donald Tramp spreman je da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom do maja, u odgovoru na Kimov poziv da se održi prvi samit SAD i Sjeverne Koreje.

To bi, potencijalno, mogao da bude ogroman napredak u pokušajima da se riješi spor sa Sjevernom Korejom oko nuklearnog programa te zemlje.

"Kim je posvećen denuklearizaciji i suspendovanju nuklearnih ili raketnih proba", rekao je šef južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbjednost Čung Eui-jong novinarima u Bijeloj kući, gdje je Trampa obavijestio o sastanku južnokorejskih zvaničnika sa Kimom u ponedjeljak.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders rekla je da će "Tramp prihvatiti poziv da se sastane sa Kim Džong Unom", te da će mjesto i vrijeme sastanka biti naknadno utvrđeni.

Takođe je dodala: "Nadamo se denuklearizaciji Sjeverne Koreje. U međuvremenu, sve sankcije i maksimalni pritisak moraju ostati na snazi".

Sastanak Kima i Trampa, čije su razmjene oštrih uvreda u prošlosti podstakle strahovanje od izbijanja rata, predstavljao bi veliki zaokret u godini u kojoj je Sjeverna Koreja izvela niz proba da bi razvila raketu sa nuklearnom bojevom glavom, koja može da pogodi američko kopno.

"Rekao sam Trampu da je sjevermokorejski lider Kim Džon Un rekao na našem sastanku da je posvećen denuklearizaciji. Kim je obećao da će se Sjeverna Koreja uzdržati od daljih nuklearnih ili raketnih proba", rekao je Čung.

"Izrazio je želju da se sastane sa predsjednikom Trampom što je prije moguće. Predsjednik Tramp je rekao da bi se sastao sa Kim Džong Unom do maja da bi se ostvarila denuklearizacija", naglasio je južnokorejski zvaničnik.

Čung Eui-jung je sa šefom južnokorejske Nacionalne obavještajne službe doputovao u Vašington da bi razjasnio stav Sjeverne Koreje o mogućim budućim razgovorima sa Vašingtonom i izgledima da Pjongjang suspenduje nuklearne probe u zamenu za bezbednosne garancije.

Japanski ministar odbrane Itsunori Onodera je reagujući na vijest iz Vašingtona rekao da Sjeverna Koreja mora u potpunosti da odustane od razvoja nuklearnog programa da bi se održali suštinski razgovori sa Pjongjangom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG