Linkovi

Trump preinačio zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću


Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević
Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević

Predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je preinačio zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću, bivšem demokratskom guverneru Ilinoisa osuđenom za korupciju, između ostalog i zbog pokušaja da proda mjesto u Senatu, upražnjeno poslije izbora Baraka Obame za predsjednika SAD.

Blagojević, koji je 2010. godine učestvovao u Trumpovom reality programu "Šegrt" dok je čekao na suđenje, služio je 14-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđen za prevaru, iznuđivanje i primanje mita dok je bio na položaju guvernera

"To je bila užasno snažna, smiješna kazna. Odslužio je osam godina u zatvoru, To je predugo vremena", rekao je Trump koji je više puta javno govorio da je kazna izrečena Blagojeviću "nefer".

Trumpova odluka znači da bi Blagojević bio pušten iz zatvore četiri godine prije nego što bi imao pravo na uslovnu slobodu 2024. godine, prenosi Nacionalni javni radio (NPR). Agencija AP, pozivajući se na osobu blisku Blagojeviću, prenosi da se očekuje da bivši guverner Ilinoisa izađe iz zatvora.

Vrhovni sud je 2018. godine odbacio Blagojevićev zahtjev da mu se smanji kazna.

Blagojević je smijenjen s položaja 2009. godine nakon što je optužen da je pokušao da proda ili da trguje mjestom u Senatu, koje je Obama upraznio kada je pobijedio na predsjedničkim izborima 2008. godine.

Rod Blagojević je tvrdio da je žrtva politički motivisanog krivičnog procesa koji su vodile federalne službe za sprovođenje zakona. Slične optužbe na račun federalnih organa iznosi i sam Trump.

"Pojedini u Sekretarijatu za pravosuđe i Federalnom istražnom birou zloupotrebljavaju položaj da bi kriminalizovali redovnu praksu u politici i vladi", napisao je bivši guverner Ilinoisa u autorskom člansku za dnevnik Wall Street Journal u maju 2018. godine.

Trump je u utorak, između ostalih, pomilovao i bivšeg vlasnika NFL tima San Francisko 49ers Edvarda Debartola mlađeg, osuđenog u kockarskom skandalu 1998. godine.

XS
SM
MD
LG