Linkovi

Tragovi hakerskog upada u DNC vode do Rusije


Eksperti iz sektora sajberbezbjednosti i američki zvaničnici vjeruju da ima dokaza da je Rusija orkestrirala objavljivanje povjerljivih dokumenata koji su ukradeni sa servera Demokratske stranke kako bi uticala na predsjedničke izbore u SAD.

Američki FBI istražuje sajber-upad u Demokratski nacionalni komitet (DNC) koji je, nakon što je Vikiliks objavio više od 20,000 kontroverznih email poruka, doveo do tenzija na otvaranju stranačke konvencije u Filadelfiji koja bi do kraja nedjelje trebalo da potvrdi nominaciju Hilari Klinton.

Napad hakera na DNC dogodio se prije više od mjesec, a vrijeme objavljivanja dokumenta simptomatično se podudarilo sa početkom konvencije. To posebno brine američke vlasti.

Iako portparol Bijele kuće Džoš Ernst nije htio da spekuliše o tome ko bi mogao da stoji iza hakovanja kompjutera u Demokratskoj stranci, Daily Beast je objavio da u Obaminoj administraciji ima sve više onih koji vjeruju u teoriju po kojoj je napad organizovan u Moskvi da bi se pomoglo Trampu. Posebno, jer se ima u vidu da kandidat republikanaca često hvali Vladimira Piutina i poziva na narušavanje odnosa u NATO.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji Rojters da povjerljivi podaci ukazuju da je napad hakera "bez sumnje, došao iz Rusije”.

Taj zvaničnik takođe tvrdi da vrijeme objavljivanja email poruka "ima sve odlike klasične operacije obavještajnih službi čiji je cilj da se nanaese šteta neprijatelju." Takođe je kazao da jemožda nije moguće definitivno utvrditi da je vlada Vladimira Putina režirala sajber-napad.

Admiral Džems Stavridis
Admiral Džems Stavridis

Penzionisani admiral Džejms Stavridis koji je prevodio NATO od 2009. do 103. godine rekao je televiziji NBC da je opštepoznato "da Kremlj koristi ruske hakere za raličite misije, da se zna da Rusija ima taj kapacitet i da je savsvim opravdano sumnjati da bi Rusi radije imali Trampa nego Klinton za predsjednika SAD"

Odbor za obavještajne djelatnosti Kongresa SAD je brifovan i ispitaće da li postoji veza hakera sa Rusijom ili nekom drugom državom, kazao je kongresmen Adam Šćif (Adam Schiff) iz Kalifornije, vodeći demokrata u odboru.

Vikiliks je u petak objavio oko 20 hiljada email poruka koje su hakeri ukrali sa servera Nacionalnog komiteta Demokratske stranke. Te poruke svjedoče o priličnoj pristrasnosti stranačkog rukovodstva na štetu senatora Bernija Sandersa, a u korist Hilari Klinton. Epilog skandala – ili početak epiloga – ostavka predsjednice DNC-a, Debi Vaserman Šulc. Ona će funkciju napustiti odmah poslije konvencije.

Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost, baš kao i kampanja Donalda Trampa.

Menadžer Trampove kampanje Pol Manafort, i sam pod lupom zbog bliskih odnosa sa pro-ruskim elementima, rekao je da su tvrdnje koje dolze iz tabora Hilari Klinton – apsurdne.

Zašto eksperti i zvaničnici vjeruju da su Rusi umiješani u hakerski napad na DNC? Više je razloga, a ovo su neki:

- Najmanje jedna od grupa odgovornih za sajber-napad na DNC nije radila u vrijeme ruskih praznika. Radno vrijeme joj je takođe bilo usklađeno sa ruskim, tvrde u firmi koja se bavi sajber-bezbjednošću, FireEyem koja je istraživala cio slučaj.

- Nakon napada, po hakerskom običaju, ostavljen je “potis”, ovoga puta ruskom ćirilicom.

- Brojni digitalni forenzički eksperti koji su analizirali upad zaključili su kako ima odlike operacija ruskih obavještajnih službi pošto je obavljen preko proksi grupa poznatih po imenima COZY BEAR ili APT 29, i FANCY BEAR ili APT 28. “Imamo dosta iskustva sa njima i dobro ih znamo,” objavila je firma Crowdstrike, koja je u jednom od svojih blogova ustvrdila da su hakeri jedne od spomenutih grupa upadali i na servere Bijele kuće, Državnog sekretarijata i Generalštaba.

- Putin u svakom slučaju preferira Trampa u odnosu na Klinton, a objava email poruka tempirana je da se ostvrari maksimalna blamaža kandidata demokrata. Menadžer kampanje Hilari Klinton Robi Muk kazao je kako ne misli da je “slučajno to što su dokumneti objavljeni na početku konvencije”.

- Američki obavještajni funkcioneri, uključujući direktora Nacionalog obavještajnog sektora Džemsa Klapera kazali su kako su i ranije imali uvid u dokaze da su hakeri iz inostranstva špijunirali američke predsjedničke kandidate, te da među tim hakerima ima i onih čiji su sponzori države.

XS
SM
MD
LG