Linkovi

Trump tvrdi da nije kritikovao britansku premijerku Theresu May


Predsjednik SAD Donald Trump i britanska premijerka
Theresa May pred susret u rezidenciji Chequers, 13. juli 2018.
Predsjednik SAD Donald Trump i britanska premijerka Theresa May pred susret u rezidenciji Chequers, 13. juli 2018.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je poslije susreta sa britanskom premijerkom Theresom May da je eksplozivni intervju koji je ranije dao britanskom dnevniku Sun "lažna vijest".

“Nisam kritikovao premijerku. Imam puno poštovanja prema premijerki i nažalost objavljena je priča koja je u cjelini u redu ali u njoj ne stoji šta sam rekao o premijerki, a rekao sam fantastične stvari", naveo je predsjednik Trump.

Susret dvoje lidera zasjenio je intervju koji je američki lider dao britanskom tabloidu Sun, u kojem je oštro kritikovao May zbog načina na koji je vodila pregovore o Brexitu, hvalio njenog bivšeg ministra spoljnih poslova kao dobrog kandidata da je zamijeni i okrivio imigrante u Londonu za kriminal u gradu.

U istom intervjuu, Trump je upozorio May da nijedan budući trgovinski sporazum SAD sa Britanijom nije izvjestan ako Britanija bude imala "meki" izlazak iz Evropske unije.

Međutim, na pres konferenciji Trump je ublažio taj stav, navodeći da poštuje pristup May Brexitu.

“Jedino što tražim od May je da se postaramo da možemo da trgujemo, da nemamo nikakve restrikcije, jer želimo trgovinu sa Britanijom, a Britanija želi da trguje sa nama."

May je izjavila da britansko povlačenje iz Unije neće negativno uticati na trgovinu sa SAD ili drugim globalnim partnerima.

Dvoje lidera su razgovarali o spoljnoj politici, uključujući i situaciju na Bliskom istoku, navode zvaničnici Bijele kuće. Pred početak razgovora, predsjednik je rekao reporterima da je odnos Britanije i SAD "veoma snažan". On nije pominjao intervju koji je dao za Sun.

Poslije razgovora u Chequers - kući iz 16. vijeka koja je od 1921. godine zvanično odmaralište britanskih premijera - Trump sa prvom damom Melanijom odlazi u dvorac Windsor na čaj sa britanskim kraljicom Elizabethom Drugom.

Trump putuje helikopterom na te različite destinacije. Američki ambasador Woody Johnson izjavio je da predsjednik "ništa ne izbjegava" oslanjajući se na helikoptere, već "samo pokušava da postigne što više može u toku 24-časovne posjete."

Posjetu američkog predsjednika prate protesti na ulicama više gradova. Jedna grupa demonstranata dobila je dozvolu da koristi džinovski balon sa predsjednikovim likom koji Trumpa prikazuje kao razjarenu, narandžastu bebu, a koji je lebdio iznad zgrade britanskog parlamenta.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan ocijenio je da demonstracije nisu anti-američke već pokazuju protivljenje "politici straha i očaja".

Trump je odavno govorio o svojoj želji da se sastane sa kraljicom ali za ovu kraljicu, takvi susreti sa američkim predsjednicima su već uobičajeni, pošto se sastala sa 10 američkih lidera od kada je krunisana 1952. Trump je međutim najnekonvencionalniji od savremenih američkih predsjednika i u Britaniji vlada izvjesna napetost da li će se on pridržavati protokola.

Trump i prva dama su prisustvovali gala večeri u njihovu čast čiji je domaćin bila britanska premijerka u palati iz 17. vijeka, 100 kilometara sjeverozapadno od Londona. Tokom večeri, dnevnik Sun objavio je opsežni intervju sa Trumpom, u kojem predsjednik kritikuje Theresu May da je "upropastila Brexit".

"Rekao sam Theresi May kako da vodi Brexit", rekao je američki lider u intervjuu, "ali me ona nije slušala."

Trump je takođe upozorio May u intervjuu da nijedan budući trgovinski sporazum sa Britanijom nije izvjestan ako Britanija bude imala "meki" izlazak iz Unije. "Ako tako postignu dogovor, trebalo bi da trgujemo sa EU umjesto sa Britanijom", rekao je Trump. Takođe je konstatovao da je plan o "mekom Brexitu" nepovoljan po SAD zato što se EU "veoma loše ponaša prema SAD u trgovini".

Trump je međutim hvalio bivšeg šefa britanske diplomatije Borisa Jonhsona, koji je podnio ostavku ranije ove nedjelje zbog strategije mekog Brexita, navodeći da bi Johnson bio "sjajan premijer."

Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders je, odgovarajući na pitanja o predsjednikovom intervjuu za Sun, soapštila: "Predsjednik veoma voli i poštuje premijerku May. U intervjuu za Sun je rekao da je ona "veoma dobra osoba" i nikada nije rekao ništa loše o njoj... Zahvalio joj se za divan prijem ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu."

Predsjednik Trump je u razgovoru za Sun takođe izjavio da gradonačelnik Londona Khan "ima veoma loš učinak kada je riječ o terorizmu" pošto je dozvolio tolikom broju migranata da dođu u grad.

Khan je izjavio za radio BBC: "Ideja da za porast kriminala možete da okrivite imigrante iz Afrike je apsurdna" i svaki put kada je iznese moramo da ga ispravimo i prozovemo .

XS
SM
MD
LG