Linkovi

Trump rasplamsao pitanja o ulozi SAD u Siriji


Trump Fuels Questions About US Role in Syria
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

U Washingtonu se pojavila pitanja o budućnosti američke uloge u Siriji, nakon što je predsjednik Donald Trump skrenuo pažnju na napredak u borbi protiv Islamske države i predvidio američko povlačenje iz sirijskog konflikta "veoma brzo".

U Siriji, Islamska država svedena je na gotovo nepostojeći faktor u građanskom ratu u toj zemlji, izgubivši najveći dio teritorije, što je nešto što je Trump naglasio prošle nedjelje.

"I, usput, isprašili smo ISIS i izaći ćemo iz Sirije, vrlo uskoro. Neka se ljudi pobrinu o tome", rekao je Trump, upotrebljavajući akronim za militantnu grupu.

Izjava je izgleda iznenadila mnoge u Washintonu, uključujući i State Department.

"Ne znam. Ne znam", rekla je portparolka Sate Departmenta Heather Nauert odgovarajući na pitanje. "Morala bih da vas uputim nazad na Bijelu kuću."

Arhiva - Konvoj američkih oklopnih vozila viđen pored sela Jalanli, na zapadnom obodu grada Manbiđ, 5. marta 2017.
Arhiva - Konvoj američkih oklopnih vozila viđen pored sela Jalanli, na zapadnom obodu grada Manbiđ, 5. marta 2017.

Za Seth Jones iz Centra za strategijske i međnarodne studije, dobra vijest je da je Islamska država izgubila kontrolu.

Međunarodni bezbjednosni eksperti slažu se da IS nije borbena snaga kakva je nekad bila, ali izazovi ostaju u Siriji i daleko su od onoga što SAD i njeni saveznici mogu da ignorišu.

"Dokle god postoje vlade koje su slabe, neefektivne, nelegitimne u mnogim slučajevima, postojaće šanse za grupe da upotrebljavaju teritoriju kao utočište i izvođenje napada u tim zemljama i takođe da ih koriste kao lansirnu rampu za spoljašnjost", kaže Jones. "U Siriji, prema našim procjenama, još uvijek između 30 i 50 hiljada džhadista moglo bi da se prebaci preko granice u Tursku."

Za sada, operacije SAD se nastavljaju. Portparol Pentagona rekao je da se vojna misija SAD - poraz Islamske države - nije promijenila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG