Linkovi

Trump proglasio krizu javnog zdravlja zbog opijata


Predsjednik SAD Donald Trump u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je nacionalnu krizu javnog zdravlja, kako bi se zemlja suočila sa rastućim problemom zavisnosti od opijata, zbog koje je svakog dana tokom prošle godine umiralo 175 ljudi.

Trump je poručio da Amerika "ne smije da dozvoli da se to nastavi".

"Možemo da budemo generacija koja će okončati opijatsku krizu. Mi to možemo”, rekao je Trump okupljenima u Bijeloj kući, koji su mu aplaudirali.

Američki predsjednik naglasio je da je neophodna hitna akcija, kako bi se borili protiv prekomjerne upotrebe narkotika, koja je trenutno vodeći uzrok nenamjernih smrti u Sjedinjenim Državama.

"Više osoba danas umire od predoziranja narkoticima, nego od ubistava vatrenim oružjem i saobraćajnih nesreća zajedno", dodao je Trump.

Trumpova deklaracija omogućiće saveznim državama veću fleksibilnost kada je riječ o korištenju federalnih sredstava, ali neće obezbjediti sredstva specifično za opijatsku krizu.

Ona će takođe proširiti upotrebu telemedicine, ukinuti neke regulative i preusmjeriti dio federalnog fonda za borbu protiv HIV-a kao pomoć zavisnicima od opijata.

Zvaničnici administracije ranije su rekli da će apelovati na Kongres da tokom pregovora o budžetu doda novac u hitan fond za javno zdravlje, koji nije obnovljen godinama.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi opisala je deklaraciju kao "riječi bez novca".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG