Linkovi

Trump pred NATO samit optužio Njemačku da je "zarobljenik" Rusije


Predsjednik SAD, Donald Trump, gestikulira dok razgovara sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, tokom bilateralnog doručka, u srijedu, Brisel, 11. juli 2018.
Predsjednik SAD, Donald Trump, gestikulira dok razgovara sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, tokom bilateralnog doručka, u srijedu, Brisel, 11. juli 2018.

Predsjednik SAD, Donald Trump, javno je i snažno napao Njemačku na početku godišnjeg NATO samita u Briselu, zbog njene podrške sporazumu sa Rusijom o gasovodu preko Baltičkog mora, optužujući je da je "zatočenik" Rusije.

Tokom usijanog radnog doručka sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom u srijedu, Trump je rekao da Njemačka plaća milijarde dolara Rusiji, dok "mi treba da je branimo od Rusije".

Trump je takođe rekao da je "vrlo neprikladno" to što Sjedinjene Države plaćaju daleko više za odbranu Evrope od drugih članica NATO, ponavljajući svoju primjedbu učestalo ponavljanu posljednjih dana i u govorima, i na Twitteru.

On je zahtjevao da NATO članice učestvuju sa više novca u odbrani Alijanse, koja je kičma odbrane Zapada i vojne saradnje nakon Drugog svjetskog rata.

Stoltenberg je odgovorio, naglašavajući da NATO članice moraju biti u stanju da rade zajedno, uprkos svojim razlikama.

Dramatična razmjena postavila je ton onoga za šta se već očekivalo da će biti zategnut dan sastanaka sa liderima vojne alijanse.

Očekuje se da će Trump nastviti da se, tokom sastanaka na samitu, konfrontira sa NATO saveznicima po pitanju njihovog trošenja na odbranu, što dolazi usred zategnutih odnosa između predsjednika SAD i najbližih tradicionalnih saveznika Sjedinjenih Država.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG