Linkovi

Trump: Nisam otpustio direktora FBI zbog Rusije


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da nije otpustio direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Jamesa Comeyja zbog istrage ruskog miješanja u američke izbore, iako je prethodno više puta izjavio da je upravo istraga bila razlog za tu odluku.

"Nije da je važno, ali nikada nisam otpustio Jamesa Comeyja zbog Rusije", tweetovao je Trump i optužio "korumpirane glavne medije" za promovisanje "lažnih izvještaja" o otpuštanju Comeyja.

Američki lider je u prošlogodišnjem intervjuu za televiziju NBC rekao da je prije svega razmišljao o istrazi Rusije kada je odlučio da otpusti Comeyja.

"I u stvari sam odlučio da jednostavno to uradim, rekao sam sebi: znaš ova ruska stvar sa Trumpom i Rusijom je izmišljena priča i izgovor za demokrate zato što su izgubili izbore na kojima su trebale da pobijede", rekao je tada Trump.

Predsjednik često tweetuje o istrazi uz ocjenu da je riječ o lovu na vještice, da njegova kampanja nije bila u dosluhu sa Rusijom i da nije ometao pravdu kada je prošle godine otpustio Comeyja, koji je u to vrijeme nadgledao istragu.

Trump takođe, bez dokaza, tvrdi da je FBI ubacio špijuna u kampanju da bi podrio njegovu kandidaturu. Međutim, doušnik biroa razgovarao je sa trojicom Trumpovih saradnika tokom kampanje zato što je postojala sumnja da je Rusija umiješana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG