Linkovi

Novi Trumpov napad na G7


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Predsjednik Donald Trump ponovo je napao američke trgovinske partnere na Twitteru i istakao da SAD više neće tolerisati ono što je nazvao „trgovinskom zloupotrebom“.

„Ne možemo dozvoliti da nas naši prijatelji, ili neprijatelji iskorištavaju kada je riječ o trgovini. Moramo staviti američke radnike na prvo mjesto!“, napisao je Trump.

To je samo nastavilo niz poruka u kojima je predsjednik tvrdio da SAD plaćaju skoro cijeli trošak NATO-a, do toga da ih saveznice zloupotrebljavaju u trgovini.

“Zašto bih ja, kao predsjednik SAD, dozvolio zemljama da nastave da ostvaruju velike trgovinske suficite, što čine već decenijama, kada naši farmeri, radnici i poreski obveznici za to plaćaju nepoštenu i visoku cijenu? Nije fer prema ljudima u Americi”, tweetovao je Trump.

“Štitimo Evropu (što je dobro) i imamo velike finansijske gubitke, da bismo pretrpjeli teške trgovinske udarce. Stvari se mijenjaju!”, napisao je Trump.

Donald Trump je tweetovao je iz Singapura gdje 12. juna treba da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom.

Samit G7 u Kanadi napustio je ranije zbog tog sastanka. Na samitu se Trump sukobio sa saveznicima, a potom svojim saradnicima dao instrukcije da ne potpišu zajedničko saopštenje G7 na kraju samita, uz optužbe da je domaćin Justin Trudeau, veoma “nepošten i slab”.

EU je saopštila da podržava i kanadskog premijera i da stoji iza zajedničkog saopštenja o ekonomskim ciljevima i drugim pitanjima o kojima se razgovaralo.

XS
SM
MD
LG