Linkovi

Kandidat za Senat dobio podršku Trumpa iako ga je kritikovao


Bivši kandidat za predsednika SAD Mitt Romney
Bivši kandidat za predsednika SAD Mitt Romney

Predsjednik Donald Trump podržao je bivšeg republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya iz Utah u trci za mjesto u Senatu SAD, uprkos tome što je često kritikovao Trumpa.

Tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, Romney je okarakterisao Trumpa kao "prevaranta" koji "tretira američku javnost kao glupane".

Trump je odgovorio da se Romney "ugušio kao pas" u kampanji 2012. godine protiv predsjednika Baracka Obame.

Trump je napisao na Twitteru da će "Romney biti sjajan senator i dostojan nasljednik Orrina Hatcha" i da "ima moju punu podršku".

Romney je u petak objavio da će ući u trku za zamjenu penzionisanog senatora Hatcha. Romney se zahvalio Trumpu na podršci.

Uprkos ranijem kritikama kojem mu je upućivao Romney, nakon što je Trump pobijedio u predsjedničkoj trci 2016. godine, ubrzo je razmišljao da postavi Romneya na poziciju državnog sekretara.

Republikanci drže 51 od 100 mjesta u Senatu, ali mnogi zakoni zahtijevaju podršku 60 senatora.

Trump ponavlja da je potrebno da više republikanaca bude izabrano tokom trke za Kongres 2018. godine, kako bi se osvojila podrška za više iz njegove agende.

Romney je prošle nedjelje rekao da generalno odobrava Trumpovu agendu, ali da se neće ustručavati da prozove predsjednika ukoliko bude potrebno.

"Uz predsjedničku sam domaću agendu po pitanju niskih poreza, niskih regulativa, manje vlade, smanjenja birokratije", rekao je on. "Nisam uvijek uz predsjednika po pitanju onoga što možda govori ili radi i ukoliko se to dogodi, prozvaću ga na način na koji sam to činio i u prošlosti."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG