Linkovi

Inicijativu za provjeru biografije kupaca oružja podržao i Trump


Predsjednik Donald Trump podržava inicijativu da se pojača federalna provjera podataka kupaca oružja u Americi, poslije prošlonedjeljnog masakra u kojem je ubijeno 17 osoba u srednjoj školi u Floridi, saopštila je Bijela kuća.

Portparolka Sarah Huckabee Sanders kaže da je Trump prošle nedjelje razgovarao sa republikanskim senatoromJohn Cornynijem o njegovom dvostranačkom prijedlogu zakona, koji je izradio zajedno sa demokratskim senatorom Chris Murphyijem, dugogodišnjim borcem za čvršću kontrolu prodaje oružja, da se poboljšaju provjere podataka kupaca.

Još se pregovara o detaljima tog zakonskog prijedloga.19-godišnji Nikolas Cruz, koji je priznao da je upucao 14 učenika i troje odraslih osoba u srednjoj školi u Parklandu u Floridi iz koje je bio izbačen prošle godine, mogao je da kupi poluautomatsku pušku AR-15 kojom je izvršio masakr pošto je uspješno prošao provjeru podataka.

U Wahingtonu, demokratski zakonodavci često pozivaju na čvršću kontrolu prodaje oružja dok joj se republikanci često protive, navodeći da bi se time narušio Drugi amandman američkog ustava kojim se odnosi na posjedovanje oružja.

Zakonski predlog senatora Cornynija i Murhphija dobio je podršku i demokrata i republikanaca iako se usvajanje zakona o oružju često zakoči u politički podijeljenom Kongresu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG