Linkovi

U tweetovima iz Škotske Trump ponovo preispituje integritet FBI


Predsjednik Donald Trump i prva dama Melania Trump stigli u Škotsku, 13. juli 2018.
Predsjednik Donald Trump i prva dama Melania Trump stigli u Škotsku, 13. juli 2018.

Predsjednik Sjedinjenih Država danas je u službenoj posjeti Škotskoj, nakon što je u petak boravio u Britaniji, gdje se sastao sa britanskom premijerskom Thereseom May.

U tweetovima iz Škotske, gdje je sletio u subotu, Trump je pitao "zašto Obamina administracija nije učinila ništa povodom hakovanja" i ponovo preispitivao integritet FBI-a.

Specijalni tužilac Robert Mueller je u petak objavio optužnicu protiv 12 Rusa zbog hakovanja kompjutera demokrata i miješanja u američke predsjedničke izbore 2016.

Server demokrata je hakovala glavna obavještajna agencija, nedugo pošto je tada kandidat Trump pozvao ruske hakere, u govoru 27. jula 2016. da pronađu mailove Hilary Clinton - što se navodi u optužnici.

"Rusijo, ako slušaš, nadam se da možeš da pronađeš 30 hiljada mailova koji nedostaju", rekao je Trump aludirajući na mailove koje je Hillary Clinton obrisala sa svog privatnog naloga koji je nedozvoljeno koristila dok je bila na poziciji državnog sekretara.


Nekoliko sati kasnije, ruska vojna obavještajna služba hakovala je kancelariju Clintonove i pokušala da hakuje 76 mailova njenih saradnika, navodi se u optužnici.

Ipak, Trump tvrdi da "niko nije bio čvršći prema Rusiji od ove administracije".

Predsjednici SAD i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin bi trebalo da se sastanu u ponedjeljak, 16. jula u Helsinkiju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG