Linkovi

Trump optužio migrante u Evropi za "nasilnu promjenu kulture"


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je optužio migrante u Evropi za, kako je pogrešno opisao, porast kriminala u Njemačkoj i nasilno mijenjanje kulture i dodao da ono što se događa sa imigracijom u evropskim zemljama predstavlja sličnu prijetnju za Sjedinjene Države.

"Nijemci se okreću protiv svojih lidera, dok migracija već potresa krhku koaliciju u Berlinu. Kriminal u Njemačkoj je u velikom porastu. Širom Evrope je napravljena velika greška zbog prijema miliona ljudi koji su tako snažno i nasilno promijenili njihovu kulturu", tweetovao je Trump.

Trumpova administracija se suočava sa oštrim kritikama aktivista, demokrata i pojedinih republikanaca zbog odvajanja djece od roditelja na američko - meksičkoj granici.

Suprotno tvrdnjama američkog predsjednika, kriminal je značajno opao u Njemačkoj, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova prošlog mjeseca saopštilo da je u 2017. godini zabilježen najmanji broj krivičnih prijestupa od 1992. godine.

Politka otvorenih vrata za migrante, za koju se zalaže njemačka kancelarka Angela Merkel, dovela je do rasta popularnosti desničarske stranke AfD, sada glavne opozicione partije u njemačkom parlamentu. U Njemačku je od 2014. godine stiglo više od 1,6 miliona migranata, uglavnom muslimana koji su pobjegli od nasilja na Bliskom istoku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG