Linkovi

Amerika i Kina saglasne oko Sjeverne Koreje


Predsjednici SAD i Kine, Donald Trump i Xi Jinping tokom susreta u Pekingu, 9. novembar 2017.
Predsjednici SAD i Kine, Donald Trump i Xi Jinping tokom susreta u Pekingu, 9. novembar 2017.

Američki državni sekretar Rex Tillerson saopštio je da "između Sjedinjenih Država i Kine nema neslaganja" u pogledu Sjeverne Koreje.

Tillerson je to rekao poslije susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa sa kineskim kolegom Xi Jinpingom u Pekingu. Tramp i Xi, kako je prenio Tillerson, razgovarali su o Sjevernoj Koreji i trgovini, ali i o ljudskim pravima i sporovima u Južnom kineskom moru.

Kada je reč o sjevernokorejskom pitanju, Kina je tokom dvodnevnih razgovora jasno i nedvosmisleno poručila da neće prihvatiti Sjevernu Koreju sa nuklearnim naoružanjem, naveo je američki državni sekretar.

Trump je, kako je kazao Tillerson, rekao je kineskom predsjedniku: "Ti si snažan čovjek, siguran sam da možeš da riješiš to pitanje za mene".

Predsjednik Trump je prethodno izjavio da Sjedinjene Države i Kina moraju zajedno da rade na oslobađanju regiona i svijeta od, kako se izrazio, veoma ozbiljne prijetnje od "krvoločnog režima u Sjevernoj Koreji".

​Tramp se novinarima obratio zajedno sa kineskim kolegom, ali nisu odgovorali na pitanja.

Američki lider dodao je da su se Washington i Peking saglasili "da ne ponove greške iz prošlosti" kada je reč o rješavanju problema sa Sjevernom Korejom, koja je posljednjih godina uspjela da značajno usavrši nuklearni i balistički program.

Trump je prije toga istakao da je na razgovorima sa Xijem postignut "odličan napredak". Xi je rekao da je Kina i dalje čvrsto posvećena denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

u i Xi sa poslovnim liderima
u i Xi sa poslovnim liderima

Na sastanku sa poslovnim liderima, predsjednik Trump se zahvalio kineskom kolegi na "nedavnim naporima da ograniči trgovinu sa Sjevernom Korejom i prekine bankarske veze''.

''Kina može da riješi problem lako i brzo", naglasio je američki predsjednik.

Bilateralna trgovina

Tramp i Xi razgovarali su i o bilateralnoj trgovini, koja je često predmet spora između dvije zemlje.

Državni sekretar rekao je da "postignut prilično mali napredak", uprkos dugim razgovorima o tom pitanju i dodao da su američke primjedbe prenesene kineskim zvaničnicima u četvrtak.

U prvih deset mjeseci ove godine, kineski suficit u trgovini sa Sjedinjenim Državama iznosio je 223 milijarde dolara.

Trump je rekao da je američki trgovinski deficit sa Kinom "šokantnih stotine milijardi dolara" godišnje.

"Prošle administracije dozvolile su da bude toliko nesrazmjeran. Ali ja ne krivim Kinu. Odajem joj veliko priznanje", poručio je Trump.

Kineski predsjednik rekao je da postoji prosperitetna budućnost za američko-kinesku trgovinsku saradnju i dodao da su tokom Trumpove posjete Kini potpisani poslovni ugovori vrijedni 250 milijardi dolara.

Međutim, kako prenosi Bloomberg News, uglavnom je riječ o neobavezujućim memorandumima o razumjevanju "čija realizacija bi mogla dugo da potraje, ukoliko uopšte do nje dođe".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG