Linkovi

Trump o svom reizboru, razgovoru o Brexitu sa kraljicom i susretu sa Putinom


Predsjednik SAD Donald Trump gestikulira dok šeta tokom pauze za golf, u Turnberryu, Škotska, 14. juli 2018.
Predsjednik SAD Donald Trump gestikulira dok šeta tokom pauze za golf, u Turnberryu, Škotska, 14. juli 2018.

Predsjednik SAD, Donald Trump, rekao je da namjerava da se kandiduje za drugi mandat na izborima 2020., jer "svi žele to od mene" i da ne postoji demokratski kandidat koji bi mogao da ga pobijedi, prenio je list Mail on Sunday.

Britanski novianar Piers Morgan pitao je Trumpa u intervjuu od petka da li će se kandidovati 2020., na šta je Trump, kako ga citira Mail on Sunday, rekao: "Pa, u potpunosti to namjeravam. Čini se da svi žele to od mene".

Trump je rekao da nije vidio ni jednog demokratu koji bi mogao da ga pobijedi. "Ne vidim nikoga. Znam ih sve i ne vidim nikoga".

Predsjednik SAD, Donald Trump, sa kraljicom Elizabethom II u smotri počasne garde u dvorcu Windsor, Engleska, 13. juli 2018.
Predsjednik SAD, Donald Trump, sa kraljicom Elizabethom II u smotri počasne garde u dvorcu Windsor, Engleska, 13. juli 2018.

Razgovor sa kraljicom

Prije nego što je napustio Britaniju i zaputio se na samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Finsku, Trump je prekršio birtanski kraljevski protokol javno objavivši detalje razgovora koje je imao sa kraljicom Elizabethom o kompleksnosti Brexita.

Upitan da li se raspravljalo o Brexitu sa monarhinjom kada su se sastali na čaju u zamku Windsoru u petak, Trump je rekao:

"Jesam. Rekla je da je vrlo - i u pravu je - to složen problem. Mislim da niko nije imao ideje koliko će to složeno biti... Svi su mislili da će biti 'Oh, to je prosto, pridružimo se ili se ne pridružimo, ili hajde da vidimo šta će se dogoditi'".

Govoreći o 92 godine staroj kraljici, Trump je citiran kako je rekao: "Ona je nevjerovatna žena, ona je tako visprena, ona je tako divna. Kada kažem divna - unutra i izvan. To je divna žena".

Upitan da li je osjetio da se dopao kraljici, rekao je: "Pa, ne želim da govorim u njeno ime, ali mogu da kažem da mi se ona dopala. Obično to pomaže. Ali dopala mi se mnogo".

"Vrlo je elegantna. I vrlo divna. To je bilo nešto zaista specijalno", rekao je Trump o sastanku. "Tako je visprena, tako mudra, tako divna. Izbliza, vidite da je ona divna. Ona je vrlo posebna osoba".

Samit Trump - Putin

Tokom bučnog puta u Evropu, Trump je kritikovao članice NATO-a, posebno Njemačku zbog zavisnosti od ruske energije i šokirao britansku javnost otvoreno kritikujuću strategiju za Brexit premijerke Therese May.

Trump se kasnije izvinio May zbog ljutnje u njegovoj javnoj kritici, optužujući "lažne vijesti" i obećavajući zauzvrat bilateralni trgovinski sporazum sa Britanijom nakon što ona napusti Evropsku uniju marta 2019.

O svom predstojećem sastankom sa Putinom u ponedjeljak, Trump je bio više uzdržan.

"Mislim da bi mogli vjerovatno da se vrlo dobro složimo. Neko je rekao - da li ste vi prijatelji ili neprijatelji? Rekao sam da je je suviše rano da bi se reklo", citira Trumpa Mail on Sunday.

"Sada kažem da smo protivnici, ali za Sjedinjene Države, i iskreno Veliku Britaniju i druga mjesta, složiti se sa Rusijom i Kinom i svim tim drugim mjestima - to je dobra stvar, to nije loša stvar. To je zaista dobra stvar".

XS
SM
MD
LG