Linkovi

Trump po prvi put nosio masku u javnosti. Posjetio ranjene vojnike u vojnoj bolnici


Predsjednik Donald Trump nosi masku tokom pojsete Walter Reed bolnici 11. jula 2020. (AP Photo/Patrick Semansky)
Predsjednik Donald Trump nosi masku tokom pojsete Walter Reed bolnici 11. jula 2020. (AP Photo/Patrick Semansky)

Predsjednik SAD Donald Trump u subotu je po prvi put nosio masku u javnosti, tokom svoje posjete američkim vojnicima u vojnoj bolnici u blizini Washingtona.

"Nikada nismo bili protiv maski, ali vjerujem da za njih postoji vrijeme i mjesto", rekao je Trump novinarima prije nego što se ukrcao u predsjednički helikopter i krenuo na kratak let do Walter Reed Nacionalnog vojnog mediciskog centra u Bethesdi, Maryland.

Prije oko dvije nedjelje, predsjednik je rekao da mu nije bilo potrebno da primjeni preventivne mjere protiv koronavirusa, jer su svi oko njega redovno testirani.

U Walter Reedu, predsjednik je nosio crnu masku, kao i njegov bezbjednosni tim i zvaničnici Walter Reeda, dok je proveo manje od sat vremena u posjeti pacijentima i osoblju, koje je opisao kao "naše velike heroje, naše ranjene" i "borce na frontu COVID-19".

Predsjednik SAD Donald Trump nosi masku tokom posjete vojnoj bolnici u Walter Reed, Maryland, 11. jula 2020. (Foto: AP/Patrick Semansky)
Predsjednik SAD Donald Trump nosi masku tokom posjete vojnoj bolnici u Walter Reed, Maryland, 11. jula 2020. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Njegova posjeta vojnicima i zaposlenima dolazi usred novog rasta broja oboljelih od COVID-19 u SAD, koje nastavljaju da budu na vrhu svjetske liste i po broju oboljelih, i po broju umrlih.

Po povratku u Bijelu kuću, predsjednik je sumorno klimnuo novinarima i tiho ušao u rezidenciju.

Više od 3,2 miliona ljudi u SAD inficirano je virusom do subote uveče, što je oko četvrtine od 12,6 miliona koliko iznosi ukupan broj oboljelih u svijetu, podaci su Johns Hopkins Univerziteta.

Sa više od 134.000 smrti, na SAD odlazi gotovo četvrtina ukupnog broja umrlih u svijetu - 564.000 ljudi.

Trump je poslednji put posjetio Walter Reed u novembru 2019. Ta posjeta je bila nenajavljena i tajnovita, a Bijela kuća ju je opisala kao "redovnu kontrolu" devet mjeseci nakon njegovog prethodnog medicinskog pregleda.

Bijela kuća je odbila spekulacije o bilo kakvim "hitnim ili akutnim" stvarima koje se tiču Trumpovog zdravlja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG