Linkovi

Trump: Nuklearna prijetnja Sjeverne Koreje više ne postoji


Predsjednik Donald Trump maše novinarima u Vazduhoplovnoj bazi Andrews u Merylandu po povratku iz Singapura (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik Donald Trump maše novinarima u Vazduhoplovnoj bazi Andrews u Merylandu po povratku iz Singapura (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsjednik SAD Donald Trump vratio se rano jutros sa historijskog samita u Singapuru, na kojem je razgovarao sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom i proglasio da "nuklearna prijetnja od Sjeverne Koreje više ne postoji".

"Upravo sam sletio - dugo putovanje, ali svi se mogu osjećati mnogo bezbjednije, nego na dan kada sam preuzeo položaj. Sastanak sa Kim Jong Unom bio je zanimljivo i veoma pozitivno iskustvo. Sjeverna Koreja ima ogroman potencijal za budućnost!", poručio je Trump na Twitteru.

Kim je u utorak pristao na "kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva", dok je Trump neočekivano rekao da će suspendovati vojne vježbe sa Južnom Korejom.

Na Twitteru je ponovio: "Uštedit ćemo o bogatstvo ako ne izvodimo ratne igre, sve dok pregovaramo pošteno - a to rade obje strane!"

Nema detalja

U dokumentu, koji su dvojica državnika potpisala, ne navode se detalji kako i kada će se Sjeverna Koreja denuklearizovati, niti se tačno objašnjava kakve "bezbjednosne garancije" će SAD pružiti Sjevernoj Koreji.

Kritičari ističu nedostatak detalja u sporazumu i postavljaju pitanje da li je Trump dao previše, a pritom dobio vrlo malo zauzvrat tokom razgovora sa Kimom, koji je trajao nekoliko sati i predstavljao prvi susret aktuelnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera.

Trump je branio sporazum nazivajući ga ogromnim korakom u rješavanju prijetnje nuklearno naoružane Sjeverne Koreje i rekao da vjeruje da će Kimova vlada započeti proces ispunjavanja dogovora odmah.

"Prije nego što sam pruzeo položaj, ljudi su pretpostavljali da ćemo ući u rat sa Sjevernom Korejom", tweetovao je Trump u srijedu. "Predsjednik Obama rekao je da je Sjeverna Koreja naš najveći i najopasniji problem. Ne više - spavajte mirno večeras!"

Bivši američki ambasador Bill Richardson izjavio je za Glas Amerike da je zabrinut zbog toga što nema kontrolnog mehanizma za ono što će Sjevernokoreanci uraditi u vezi sa raketnom tehnologijom, nema detalja o smanjenju nuklearnog materijala, potpisivanju mirovnog sporazuma i ljudskim pravima.

Zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje u srijedu je prenijela izjavu KIma da je "hitno" da i Sjeverna Koreja i SAD "preduzmu smjele odluke da prekinu sa iritantnim i neprijateljskim vojnim akcijama jedna protiv druge", pominjujući Trumpovo obećanje da će stopirati vojne vežbe.

Recipročne mjere

Kim je rekao da ukoliko SAD preduzmu "iskrene mjere za izgradnju povjerenja", da će on uzvartiti "dodatnim mjerama dobre volje u narednoj fazi srazmjerno njima". Kim, međutim, nije naveo detalje o tome šta bi bili ti naredni koraci.

U izvještaju se takođe pominje da je Kim pozvao Trumpa u Pjongjang, dok je Trump Kima pozvao da posjeti Bijelu kuću, i da su obojica prihvatila pozive kao "još jednu važnu prilku za poboljšanje odnosa".

Sporazum takođe poziva da dvije zemlje zajednički rade na naporima da se na Korejskom poluostrvu ostvari trajni mir, da se uspostave novi američko-sjevernokorejski odnosi i pronađu posmrtni ostaci zarobljenih u ratu i vojnika nestalih u akciji. Dvije strane su obećale da će održati prateće pregovore.

"Mi ćemo denuklearizovati Sjevernu Koreju", rekao je Trump saradnici Glasa Amerike Greti van Sasteren, dodajući da će trupe SAD stacionirane u Južnoj Koreji ostati na svom mjestu, ali naglašavajući da je jedan ustupak, koji Sjeverna Koreja dugo traži, uključen u dokument koji je potpisan ranije tog dana.

"Izaći ćemo iz ratnih igara koje koštaju tako mnogo para", rekao je Trump, govoreći o učešću SAD u zajedničkim vojnim vježbama sa Južnom Korejom.

Na svojoj konferenciji za novinare, Trump je rekao da su ratne igre skupe, provokativne i neprikladne.

​Kasnije, portparol Pentagona rekao je da sekretar za odbranu Jim Mattis "nije iznenađen" Trumpovim ustupkom, kojim se suspenduju ratne igre i da je bio konsultovan, da je o tome razgovarao i sa Trumpom i sa državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

"Pozdravljamo rezultate pregovora", rekao je portparol sekretarijata za odbranu. "Podržavamo ih".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG