Linkovi

Trump: Napašćemo 52 iranske mete, ako Iran napadne Amerikance


Predsjednik Amerike Donald Trump. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
Predsjednik Amerike Donald Trump. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će pogoditi 52 cilja u Iranu i to "vrlo jako" ako Iran napadne Amerikance ili američke posjede nakon ubistva Qassema Soleimanija.

Trump je prijetnju izneo na Twitteru, ne pokazujući znake da smanji tenziju izazvanu njegovom naredbom da se eliminiše Soleimani.

On je naveo kako "Iran otvoreno navodi da će napasti američke mete u znak odmazde".

"Sjedinjene Države odredile su 52 iranska cilja, neki od njih su od posebnog značaja za Iran i iransku kulturu. Te mete, kao i Iran, bili bi pogođeni vrlo brzo i vrlo jako. Amerika ne želi više prijetnji", piše predsjednik Amerike na Twitteru.

Trump je naveo da je broj meta istovjetan broju Amerikanaca koji su oteti u Iranu i 444 dana držani kao taoci, nakon opsade američke ambasade u Teheranu 1979. Trump nije precizirao na koje mete misli. Pentagon je novinare uputio na Bijelu kuću za komentare, ali za sada nema komentara.

Trump je reagovao na prijetnje generala u Iranskoj revolucionarnoj gardi, koji je takođe precizirao broj meta koje bi Iran ciljao u znak odmazde. General Gholamali Abuhamzeh​ rekao je za iransku novinsku agenciju Tasnim da će Amerikanci biti kažnjeni gdje god da su, a jedna od meta napada mogli bi biti američki brodovi.

"Ormuški moreuz je ključna tačka za za Zapad i za američke ratne brodove. Iran je odavno identifikovao vitalne američke mete. Nekih 35 meta u regionu i u Tel Avivu je u našem dometu", prenose agencije riječi iranskog generala.

Bijela kuća obavijestila Kongres o Soleimaniju

Bijela kuća poslala je Kongresu zvanično obavještenje o napadu dronom na Soleimanija. Takvo obavještenje je inače propisano zakonom, a stiže nakon kritika iz Demokratske stranke da američki predsjednik nije obavijestio predstavnike u Kongresu, niti tražio odobrenje za napad.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Robert O’Brien objašnjavao je da je operacija bila legalna i naveo da je Sekretarijat za pravosuđe odobrio plan akcije.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekla je da obavještenje iz Bijele kuće otvara ozbiljna i hitna pitanja o vremenu, načinu i legitimnosti napada.

Predstavnica demokrata Alexandria Ocasio-Cortez​, jedna od najžešćih kritičarki Trumpa, navela je na Twitteru da je predsjednikova prijetnja Irancima "ratni zločin".

"Prijetnje da ćete naći i poubijati nevine porodice, žene i djecu, jer to upravo znači to kada stavljate metu na kulturna mjesta, ne čine vas 'moćnim tipom'. Ne čine vas strategom. Čine vas čudovištem", napisala je Osasio-Cortez.

XS
SM
MD
LG