Linkovi

Donald Trump napao FBI


Predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donad Trump ponovo je na udaru kritika zbog niza oštrih napada, na Twitteru, na Federalni istražni biro (FBI) i bivšeg direktora Jamesa Comeyja. Pojedini smatraju da je Trump, svojim twitovima proteklog vikenda, možda i priznao da je ometao sprovođenje pravde.

Predsjednik Trump ponovo je ušao u verbalni sukob sa bivšim direktorom FBI Comeyjom, kojeg je otpustio u maju. Trump je na Twitteru napao FBI i poručio da je reputacija te institucije, poslije Comeyja, uništena i da je najgora u historiji.

Comey je na kritike takođe odgovorio twitom - da je FBI pošten, snažan i da će uvijek biti nezavisan. Biro su branili i bivši visoki zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe.

U međuvremenu, predsjednikov pravni tim pokušava da objasni twit sa predsjednikovog naloga o bivšem savjetniku za nacionalnu bezbjednost Michaelu Flynnu.

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Michael Flynn
Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Michael Flynn

“Morao sam da otpustim generala Flynna zato što je lagao potpredsjednika i FBI”,twitovao je Trump.

U ponedjeljak je, uoči odlaska u Utah, ponovo je govorio o svom bivšem savjetniku: “Hillary Clinton je lagala FBI mnogo puta i ništa joj se nije dogodilo. Flynn je lagao i uništili su mu život. Mislim da je to sramno”.

“Predsjednik je znao da je Flynn lagao FBI. To znači da kada je razgovarao sa direktorom biroa i od njega u suštini zatražio da odustane od slučaja, znao je da je Flin počinio federalno krivično djelo”, istakao je demokratski kongresmen Adam Schiff.

Trumpov advokat ustvrdio je da je on, a ne predsjednik napisao sporni twit. Ovo pitanje je veoma značajno zato što je Comey svjedočio pred Kongresom da mu je Trump tražio da bude blag prema Fynnu.

Trump je u nedjelju twitovao da nikada nije zatražio od Comeyja da obustavi istragu protiv Flynna i da je riječ o lažnim vijestima.

S obzirom na to da je Flynn, Trumpov bliski saradnik tokom i poslije predizborne kampanje, priznao da je lagao FBI o svojim kontaktima sa ruskim zvaničnicima, postavlja se pitanje koje dalje informacije bi mogao da pruži specijalnom tužiocu Robertu Muelleru.

Trump je više puta demantovao navode da je njegov tim bio u dosluhu sa Rusijom tokom predizborne kampanje. Međutim, u okviru istrage ruskog miješanja, do sada su optužena četiri predsjednikova bivša saradnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG