Linkovi

Trump mijenja i savjetnika za bezbjednost i dovodi ex-diplomatu "jastreba"


John Bolton (lijevo) i H.R. McMaster (desno)
John Bolton (lijevo) i H.R. McMaster (desno)

Predsjednik SAD Donald Trump mijenja svog savjetnika za nacionalnu sigurnost, što je posljednja u nizu brojnih promjena u njegovom timu tokom 14 mjeseci.

U twetu od četvrtka uveče, Trump je objavio da će armijskog generala H.R. McMastera zamijeniti John Bolton, bivši ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama i trenutno analitičar konzervativnog Fox News kanala.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da su se Trump i McMaster "zajednički složili" da karijerni oficir vojske treba da se povuče sa svoje pozicije i penzioniše.

"Njih dvojica diskutuju o tome već neko vrijeme", rekao je zvaničnik. "Slijed događaja je ubrzan jer su obojica osjećali da je važno da se ima novi postavljeni tim, umjesto konstantnih špekulacija. Ovo nije povezano ni sa jednim trenutkom ili incidentom, nego je bio rezultat tekućih razgovora između njih dvojice."

McMaster je rekao u izjavi: "Nakon 34 godine službe našoj naciji, zahtijevam penzionisanje iz Vojske SAD efektivno ovog ljeta, nakon čega ću napustiti javnu službu."

Grafika: Važnija smenjivanja u Trumpovoj administraciji
Grafika: Važnija smenjivanja u Trumpovoj administraciji

Objavljeno na Twitteru

Trump, u izjavi objavljenoj prvo u njegovom tweetu, kaže da je karijerni vojni oficir pomogao "razvoju naše 'Amerika na prvom mjestu' strategije nacionalne bezbjednosti, revitalizujući naše saveze na Bliskom istoku, razbijajući ISIS, dovodeći Sjevernu Koreju za sto i jačajući prosperitet naše nacije. Taj posao i ta postignuća će obezbjediti da se Amerika gradi na svojim ekonomskim i vojnim prednostima".

Arhiva - Šef osoblja Bijele kuće, John Kelly, govori pred novinarima tokom dnevnog brifinga u Bijeloj kući, 19. oktobra 2017.
Arhiva - Šef osoblja Bijele kuće, John Kelly, govori pred novinarima tokom dnevnog brifinga u Bijeloj kući, 19. oktobra 2017.

Šef osoblja Bijele kuće, John Kelly, koji je penzionisani armijski general, kaže da je McMmaster razvio opcije za predsjednika obezbjedio da te opcije budu predstavljene "u potpunosti i fer".

Bolton, koji je takođe bio državni podsekretar za kontrolu oružja i međunarodnu bezbjednost od 2001. do 2005. godine, smatra se za pobornika čvrste linije i intervencionistu po pitanjima međunarodne politike i odbrane.

On je nedavno zagovarao prvi udar na Sjevernu Koreju i povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

U intervjuu za Fox News malo poslije objave o njegovom postavljenju, Bolton je rekao da savjetnik za nacionalnu bezbjednost treba da obezbjedi da "predsjednik ima pun spektar opcija koje su mu predstavljene". Ali kada je predsjednik donio odluku, savjetnik za nacionalnu bezbjednost trebalo bi da bude glavni izvrštelj i da "ne sjedi" samo na odluci koja mu se ne dopada, dodao je.

Bolton je "jedan od najjačih glasova i eksperata po punom spektru pitanja nacionalne bezbjednosti i izazova sa kojima se susreće zemlja", stoji u saopštenju Bijele kuće.

Bolton je dugo bio polarizujuća figura u Washingtonu i bilo je gotovo trenutnih snažno emotivnih reakcija na društvenim mrežama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG