Linkovi

Trump mijenja mjesto održavanja predsjedničke konvencije?


Predsjednik Donald Trump na brifingu u Bijeloj kući, 22. maj 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)
Predsjednik Donald Trump na brifingu u Bijeloj kući, 22. maj 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)

Predsjednik SAD Donald Trump upozorio je u ponedjeljak da predsjednička konvencija Republikanske stranke, zakazana za avgust, možda neće biti održana u Sjevernoj Karolini ako se na tom skupu budu morale poštovati mjere socijalnog distanciranja, koje je ta američka država uvele da bi suzbila širenje koronavirusa.

Pandemija je primorala Trumpa i vjerovatnog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena da otkažu političke skupove, a strahuje se i da bi konvencije, na kojima se zvanično biraju predsjednički kandidati, mogle da predstavljaju bezbjednosni i zdravstveni rizik zbog prisustva velikog broja stranačkih delegata.

Trump je na Tviteru rekao da ako demokratski guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper odmah ne odgovori "da li će biti dozvoljeno da mjesto održavanja konvencije bude ispunjeno do posljednjeg mjesta" da će Republikanska stranka naći drugo mjesto za konvenciju, sa svim poslovima i ekonomskim razvojem koje to donosi".

Stranačke konvencije su početak posljednje faze kampanje za predsjedničke izbore u novembru, a republikanska je zakazana za 24. avgust u Šarlotu.

Kabinet guvernera Roja Kupera nije komentarisao Trumpovo upozorenje. Predsjednička konvencija Demokratske stranke odložena je za mjesec dana zbog koronavirusa, i biće održana 17. avgusta u Milvokiju, u Viskonsinu.

Portparolka demokratske konvencije saopštila je ranije ovog mjeseca da "su i dalje u stalnoj komunikaciji sa federalnim, državnim i lokalnim zvaničnicima za javno zdravlje i da će pratiti smjernice o tome koliko ljudi može bezbjedno da se okupi u Milvokiju u avgustu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG