Linkovi

Trump kritikovao Harley Davidson što seli proizvodnju van SAD


Harley Davidson motori na izložbi u Londonu
Harley Davidson motori na izložbi u Londonu

Predsjednik Donald Trump optužio je proizvođača motora Harley Davidson da je odustao od SAD i preselio proizvodne pogone kako bi izbjegao nove tarife EU na motore proizvedene u Americi.

Trump je na Twitteru napao čuvenog proizvođača: “Harey Davidson nikada ne bi trebalo da bude proizveden u drugoj zemlji. Zaposleni i mušterije su već jako ljuti na njih i ako se presele to će biti početak njihovog kraja – predali su se, odustali! Nestaće im aura i biće oporezovani kao nikad do sada.”

Trump je zaključio da je kompanija već planirala da preseli proizvodne pogone na Tajland i da je sada samo iskoristila to što EU uvodi tarife na robu iz SAD kao izgovor da poveća proizvodnju u inostranstvu. Dijelovi motora prave se širom svijeta, u Brazilu, Australiji, Indiji, Japanu i Meksiku.

Harley Davidson je saopštio da će evropske takse povećati cijenu svakog američkog motora koji se prodaje u Evropi za 2.200 dolara. To bi kompaniju ukupno koštalo 45 miliona dolara u ovoj godini i između 90 i 100 miliona dolara godišnje ubuduće.

Trump je upozorio kompaniju da “mora biti svjesna toga da neće moći da prodaje motore u SAD bez da plati veliki porez”. Trump je ranije na Twitteru napisao da je “iznenađen što se baš Harley Davidson, od svih kompanija, prvi predaje i seli proizvodnju u inostranstvo zbog tarifa EU”.

Osim oporezovanja Harleya, EU je uvela tarife i na druge poznate američke proizvode: Levis farmerke i Kentaki burbon, sve kao odgovor na tarife koje su SAD uvele zemljama EU na izvoz čelika i aluminijuma.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG