Linkovi

TRUMP: Kanada i Meksiko mogli bi biti izuzeti iz planiranih tarifa na uvoz metala


Čelični kalupi na vagonima ispred fabrike u Duisburg, Njemačka
Čelični kalupi na vagonima ispred fabrike u Duisburg, Njemačka

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će Kanada i Meksiko biti izuzeti iz planiranih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma ako uspiju da uspostave "novi i fer" sporazum sa SAD.

Tri zemlje trenutno pregovaraju o reviziji Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), a posljednja runda razgovora u Mexico Cityju približava se kraju.

Trump je tweetovao da je 24-godišnji sporazum bio loš za SAD, prilikom čega je došlo do masivnih relokacija kompanija i poslova. Dodao je i da Kanada mora više poštovati američke farmere, kao i da Meksiko mora učiniti više da zaustavi dostavljanje droge u SAD.

Istakao je i da je radi zaštite Amerike neophodno zaštititi američki čelik.

Prema posljednjim podacima iz 2016. godine, iz SAD u Kanadu izvezeno je 12.5 milijardi dolara vrijedne robe više nego što je uvezeno, dok je zabilježeni trgovinski deficit sa Meksikom bio 55,6 milijardi dolara.

Kanada je najveći trgovinski partner Amerike, a prošle godine u SAD je izvezla aluminijuma u vrijednosti od 7,2 milijarde dolara i čelika u vrijednosti od 4,3 milijarde dolara.

Uvođenje tarifa u visini od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum najviše će pogoditi američke saveznike: Britaniju, Nkemačku, Južnu Koreju, Tursku i Japan, dok će Kina, najveći svjetski proizvođač čelika sa 2 procenta ukupnog izvoza u Ameriku, osjetiti znatno manje posledice.

Trgovinski savjetnik Bijele kuće rekao je da Trump ne planira da izuzme nijednu zemlju iz najavljenog povećanja tarifa, ali bi mogao u nekim slučajevima da napravi izuzetak za određene američke kompanije kojima je metal neophodan za poslovanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG