Linkovi

Trump: Imam pravo da pomilujem sebe


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da su pravni stručnjaci ocijenili da on ima "apsolutno pravo da pomiluje samog sebe", ali je postavio pitanje zbog čega bi to uradio, kada "nije uradio ništa loše" u vezi sa ruskim miješanjem u izbore 2016.

Trump je na Twitteru ponovo opisao jednogodišnju istragu specijalnog tužioca Roberta Muellera kao "beskonačni lov na vještice".

U nedjelju, Trampov advokat Rudy Giuliani saopštio je da predsjednik, koji je pomilovao tri konzervativne ličnosti ranije osuđene zbog kršenja zakona, "nema namjeru da pomiluje samog sebe." Međutim, on je dodao da "bi moglo da bude otvoreno pitanje da li predsjednik ima pravo da to uradi", iako je dodao da bi se u SAD podigla politička bura ukoliko bi Trump to zaista uradio.

"Pomilovanje samog sebe bi bilo nezamislivo i vjerovatno vodilo ka neposrednom procesu opoziva", izjavio je Giuliani u programu TV mreže NBC "Meet The Press".

U drugom tweetu u ponedjeljak, Trump je iznio tvrdnju da je Muellerovo imenovanje prije godinu dana uprkos njegovim primjedbama bilo "potpuno NEUSTAVNO!". Uprkos tome, igramo tu igru, jer ja, za razliku od demokrata, nisam ništa loše uradio!"

Advokat predsjednika Trumpa Rudy Giuliani (arhivski snimak)
Advokat predsjednika Trumpa Rudy Giuliani (arhivski snimak)

Giuliani je izjavio za ABC News da je "otvoreno pitanje" da li će Trump odgovoriti na pitanja članova Muellerovog tima, ali da njegovi advokati nisu skloni tome da dozvole predsjedniku da bude ispitan.

Trump je odavno rekao da želi da odgovori na pitanja Muellera, ali je Giuliani izjavio da "pravni tim počinje da se bliži odluci" da ne dozvoli američkom lideru da razgovara sa Muellerovim istražiteljima. On je nagovijestio da bi Trump pomogao da upadne u zamku davanja lažnog iskaza pred sudijama i bude optužen za laganje pod zakletvom što je krivično djelo.

Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, kaže da će Trumpov pravni tim možda dozvoliti taj razgovor, ako bude "kratak i konkretan", ali da "naginju ka tome da ipak ne dozvole"

Trumpovi advokati uputili su pismo od 20 stranica Muelleru u januaru, prije nego što se Giuliani priključio predsjednikovom pravnom timu, navodeći da Trump ne može da se prisili da svjedoči putem obavezujućeg poziva i tvrdili da predsjednik nije ometao pravdu time što je otpustio direktora FBI Jamesa Comeyja kada je vodio istragu Rusije, jer kao predsjednik ima neograničnu moć da okonča istragu.

Giuliani je pismo, koje je u subotu objavio New York Times, nazvao "veoma, veoma ubjedljivim". On je naveo da bi Trumpovi advokati osporili pred sudom svaki pokušaj da se Trump obavezujućim sudskim pozivom prinudi da odgovara na pitanja. On je dodao da bi Trumpovi advokati poručili Muellerovom timu da "ima sve što mu je potrebno, 1,4 miliona dokumenata i 28 svjedoka da bi okončao istragu".

Giuliani je rekao da "Trump vjeruje da govori istinu" i da "govori istinu" da nema dosluha sa Rusijom, kako bi mu se pomoglo da pobjedi na izborima, te da nije ometao pravdu.

Bivši direktor FBI (arhivski snimak)
Bivši direktor FBI (arhivski snimak)

Giuliani kaže da vjeruje da će Mueller završiti svoju istragu do 1. septembra, "kako bi se okončala ova duga noćna mora za američke građane".

Prema dugogodišnjim pravilima Sekretarijata za pravosuđe, predsjednik na vlasti ne može da bude optužen za krivično djelo. Međutim, Mueller bi mogao da svoje zaključke iznese u izvještaju koji bi, na kraju, mogao da se preda Kongresu, gdje bi zakonodavci, ukoliko zaključe da je predsjednik Trump prekršio zakon, mogli da pokrenu proces opoziva.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG