Linkovi

Trump i Pompeo čestitali Crnoj Gori Dan državnosti


Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore

Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore predsjedniku Milu Đukanoviću i građanima Crne Gore čestitku je uputio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump.

"Američki narod i ja upućujemo srdačne čestitke narodu Crne Gore povodom vašeg Dana državnosti, 13. jula", navodi se u čestitki.

Trump dodaje da danas, godinu nakon učlanjenja u NATO alijansu, Sjedinjene Države ostaju posvećene podršci naporima Crne Gore u evropskim integracijama.

"Mi aplaudiramo Crnoj Gori zbog ozbiljnog pristupa regionalnoj i NATO kolektivnoj bezbjednosti, upućivanjem trupa u Avganistan i učešćem u koaliciji za borbu protiv ISIL-a", kazao je Trump.

On je poručio da Crna Gora nastavlja da pokazuje da je posvećena saveznica.

"Zahvalni smo za naše transatlantsko prijateljstvo, i na vašem doprinosu da Evropu činite jakom i slobodnom", navodi se u čestitki američkog predsjednika.

Pompeo: Crna Gora vrijedni prijatelj

Američki državni sekretar Mike Pompeo uputio je čestitke u ime predsjednika SAD, Donalda Trumpa, i u svoje lično ime.

"Crna Gora je vrijedni prijatelj i novi NATO partner koji obezbjeđuje značajnu podršku u međunarodnim mirovnim misijama. Vaš konstantan doprinos NATO operacijama u Avganistanu i borbi protiv ISIS-a demonstriraju našu zajedničku predanost temeljnim vrijednostima Vašingtongskog sporaziuma - vladavini prava, demokratiji i ličnim slobodama", navodi se u čestitki.

U isto vrijeme, nastavlja Pompeo, Sjedinjene Države cijene stabilizirajuću ulogu koju Crna Gora igra na Balkanu.

"Naš zajednički rad na borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i nasilnog ekstremizma dalje ojačava naše prijateljstvo".

Pompeo poručuje da SAD očekuju mnoge godine saradnje dok Crna Gora nastavlja putem svoji evroatlantskih integracija.

"Sjedinjene Države ostaju vaš partner i saveznik, dok Crna Gora slavi Dan državnosti", zaključuje Pompeo.

XS
SM
MD
LG