Linkovi

Trump i šef obavještajnih službi različito o ruskim cyber-napadima


Predsjednik Trump na sastanku sa članovima svog kabineta u Bijeloj kući u Washingtonu 18. jula 2018.
Predsjednik Trump na sastanku sa članovima svog kabineta u Bijeloj kući u Washingtonu 18. jula 2018.

Predsjednik Tramp izjavio je da ne vjeruje da Rusija nastavlja da vrši cyber-napade na SAD, što je u direktnoj suprotnosti sa prošlonedeljnom procjenom Dana Coatsa, direktora nacionalnih obavještajnih službi.

Trump je na sastanku svog kabineta odmahnuo glavom i rekao “ne”, na pitanje da li Rusija i dalje pokušava da se umiješa u američke izbore. Coats je prošle nedjelje u Washingtonu izjavio da je digitalna infrastruktura koja služi zemlji “bukvalno pod napadom” i izdvojio Rusiju kao “najagresivniji strani faktor bez ikakve sumnje.”

Republikanski senator Lindsay Graham odmah je ukazao na veliki jaz između Trumpovih i Coatsovih gledišta o Rusiji, rekavši: “VELIKI nesklad između izjave predsjednika Trumpa i upozorenja šefa obavještajnih službi Coatsa. Imperativ je da jasno ustanovimo šta se događa kako bismo mogli da se pripremimo I zaštitimo uoči izbora 2018. Moje lično mišljenje – Rusi to ponovo rade.”

Trump je novinarima rekao da nijedan predsjednik nikada nije bio tako strog prema Rusiji kao on. Prethodno je u seriji ranih jutarnjih tvitova ponovo hvalio svoj nastup na samitu sa predsjednikom Putinom, ojcenjujući da kritičari njegovog nastupa u Helsinkiju boluju od “sindroma poremećaja od Trampa.”

“Neki MRZE činjenicu da se dobro slažem sa ruskim predsjednikom Putinom. Radije bi da zarate nego da vide ovo.”

"Mnogim se ljudima na visokom nivou u obavještajnim agencijama dopala moja pres konferencija u Helsinkiju", rekao je Trump. "Putin i ja smo razgovarali o mnogim važnim pitanjima na ranijem sastanku. Dobro smo se slagali što je smetalo mnogima koji su negativni i željeli da vide boks meč. Veliki rezultati će uslijediti!".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG