Linkovi

Trump hvali odluku sudije kojeg je ismijavao u kampanji


Projekat izgradnje zida duž granice sa Meksikom procijenjen je na 20 milijardi dolara
Projekat izgradnje zida duž granice sa Meksikom procijenjen je na 20 milijardi dolara

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je odluku kojom se dozvoljava izgradnja zida na američko-meksičkoj granici, koju je donio isti federalni sudija kojeg je američki lider ismijavao tokom svoje predsjedničke kampanje zbog meksičkog porijekla.

Predsjednik SAD napisao je na Twitteru da odluka sudije Gonzala Curiela predstavlja “veliku pobjedu”. Dodao je i da je za Ameriku neophodna pogranična bezbjednost, ali nije pomenuo svoje ranije kritike istog sudije.

Sudija Curiel razmatrao je tužbu koju su federalnom sudu u San Diegu podnijele država Kalifornija i organizacije za zaštitu životne sredine, navodeći da Trumpov prijedlog o izgradnji zida predstavlja kršenje federalnih ekoloških standarda, kao i ustavnih provizija koje se odnose na prava država i princip podjele vlasti.

Sudija je naveo da njegova odluka nije zasnovana na tome da li su odluke u pozadini prijedloga o izgradnji zida “politički mudre ili razborite”, ali je zaključio da Trumpova administracija nije prekoračila svoja pravna ovlaštenja u pokušajima da realizuje taj projekat.

Trump je izjavio da uprkos presudi u njegovu korist neće graditi dijelove zida dok Kongres ne odobri izgradnju cjelokupne strukture duž 3.200 kilometara duge granice sa Meksikom, osim u područjima gdje je zid nepotreban zbog samog neprohodnog terena. Taj projekat je procijenjen na 20 milijardi dolara.

Iako je Trump izjavio da Kalifornija želi da se počne sa izgradnjom, ta zapadna država je jedna od podnosilaca tužbe a sada razmatra da li će uložiti žalbu na sudsku odluku. Među protivnicima izgradnje zida je i Centar za biološku različitost, koji je najavio ulaganje žalbe.

Senat je u februaru odbacio prijedlog o finansiranju dijela zida, predstavljen u paketu sa drugim reformama imigracione politike. Trump je podržao tu mjeru, koja predviđa izdvajanje 18 milijardi dolara za finansiranje zida, oštro smanjenje broja legalnih imigranata koji se primaju u SAD i zaštitu od deportacije stotina hiljada mladih imigranata koji su u zemlju dovedeni ilegalno tokom djetinjstva. Međutim, prijedlog nije dobio ni blizu potrebnog broja glasova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG