Linkovi

Penzionisani sudija pozvao na ukidanje Drugog amandmana kojim se dozvoljava nošenje oružja


Predsjednik SAD Donald Tramp
Predsjednik SAD Donald Tramp

Sudija Vrhovnog suda SAD u penziji, Džon Pol Stivens, pozvao je na ukidanje Drugog amandmana kojim se Amerikancima dozvoljava nošenje oružja.

Stivens konstatuje da su protesti koji su izbili nakon masovnog ubistva u školi na Floridi, poziv na promjene.

U komentaru koji je napisao za Njujork Tajms, 97-godišnji Stivens piše da bi ukidanje Drugog amandmana “više nego bilo šta drugo oslabilo mogućnost Nacionalnog udruženja vlasnika oružja da blokiraju konstruktivnu kontrolu naoružanja i debate o oružju”.

Stivens je, inače, glasao protiv presude Vrhovnog suda iz 2008. kojom se pojedincima daje pravo da posjeduju oružje u svrhu samoodbrane.

Predsjednik Donald Tramp odgovorio je na Tviteru da “Drugi amandman nikada neće biti ukinut”.

“Koliko god da demokrate žele da se to desi i uprkos mišljenju sudije Stivensa, NEMA ŠANSE. Potrebno nam je više republikanaca u 2018. i treba UVIJEK da imamo većinu u Vrhovnom sudu”, napisao je Tramp.

Ukidanje amandmana je izuzetno teško. Amandman na Ustav može da predloži dvotrećinska većina u oba doma Kongresa ili ustavotvorno tijelo koje takođe mora da pozove dvije trećine članova Kongresa. Amandman potom mora da odobri i tri četvrtine saveznih država.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG