Linkovi

Trump: Odmah deportovati migrante bez prava na sudski proces


Agent pogranične patrole Sergio Ramirez razgovara sa migrantima koji ilegalno prelaze granicu iz Meksika u SAD (arhivski snimak)
Agent pogranične patrole Sergio Ramirez razgovara sa migrantima koji ilegalno prelaze granicu iz Meksika u SAD (arhivski snimak)

Predsjednik SAD Donald Trump pozvao je da se ilegalni imigranti koji ulaze u SAD po odmah deportuju "bez sudija ili sudskih procesa."

U seriji komentara na Twitteru, Trump je poručio: "Ne možemo da dozvolimo svim tim ljudima da izvrše invaziju na našu zemlju", dodajući da američki sistem "izvrgava ruglu dobru imigracionu politiku reda i zakona."

Predsjednik Trump govori o imigraciji sa članovima porodica žrtava zločina koje su počinili nedokumentovani imigranti, 22. juna 2018. u Washingtonu
Predsjednik Trump govori o imigraciji sa članovima porodica žrtava zločina koje su počinili nedokumentovani imigranti, 22. juna 2018. u Washingtonu

Američki lider iznio je tvrdnju da se "cijeli svijet smije" američkom imigracionom zakonu koji je veoma nepravedan prema svim onima ljudima koji su legalno prošli kroz sistem i čekaju u redu godinama".

SAD su godinama obezbjeđivale sudske postupke migrantima koji bježe iz Meksika, Centralne Amerike i drugih dijelova sveta u potrazi za boljim ekonomskim mogućnostima u SAD.

Trumpov zahtjev da se taj pravni proces okonča suočiće se sa žestokim otporom u Kongresu koji je godinama blokiran jer ne može da pronađe kompromis o promjenama imigracione politike.

Trump je izjavio "Kada neko dođe, moramo ga odmah vratiti, bez sudija i sudskih procesa, tamo odakle je došao."

Predsjednik je ponovio zahtjev da "imigracija mora da bude zasnovana na zaslugama - potrebni su nam ljudi koji će pomoći da Amerika ponovo bude velika!"


Trump je ranije ponovo okrivio opozicione demokrate za zastoj u vezi sa imigracionom politikom.

"Demokrate, popravite zakone. Nemojte samo da se odupirete", poručio je Trump na Twitteru.

On je proglasio da njegova administracija obavlja "daleko bolji posao" od bivših predsjednika Georgea W Busha i Baracka Obame u kontroli ilegalne imigracije "ali da je potrebna snaga i bezbjednost na granici!". Trump je tvitovao: "Ne možemo da primamo sve ljude koji pokušavaju da provale u našu zemlju. Jake granice, zemlja bez kriminala!"

Republikanski senator Ron Johnson, član senatskog Odbora za unutrašnju bezbjednost izjavio je za CNN: "To je zbrka koja je stara decenijama. Nemamo kapacitet da procesuiramo slučajeve svih migranata koji se pojave na američkoj granici."

Predstavnički dom i dalje planira da glasa ove nedjelje o sveobuhvatnim promjenama imigracione politike nakon što je prošle nedjelje poražena stroga verzija novih imigracionih kontrola.

Trump je podržao oba zakonska prijedloga koji se razmatraju u Predstavničkom domu ali je onda rekao da republikanski zakonodavci gube vrijeme i da treba da napuste te napore do poslije novembarskih izbora, u nadi da će republikanci povećati većinu u oba doma i tako lakše moći da usvoje promene imigracione politike.

Demokrate se, međutim, nadaju da će povratiti kontrolu nad najmanje jednim domom Kongresa. Američki analitičari smatraju da imaju bolju šansu da povrate kontrolu nad Predstavničkim domom gdje će ponovo biti izabranih svih 435 kongresmena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG