Linkovi

Trump brani kontroverznu kandidatkinju za direktoricu CIA


Gina Haspel
Gina Haspel

Predsjednik Donald Trump kaže da je Gina Haspel, njegova kandidatkinja za direktoricu Centralne obavještajne agencije (CIA), kritikovana zbog toga što je bila „prestroga prema teroristima“.

On je reagovao na Twitteru nakon što je Haspel ponudila da povuče svoju nominaciju, jer su pojedini u Bijeloj kući bili zabrinuti zbog njene uloge u kontroverznim metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

“U ovim veoma opasnim vremenima imamo najkvalifikovaniju osobu, ženu, koju demokrate ne žele, jer je bila prestroga prema teroristima. Gina, pobijedi!”, napisao je Trump.

Kako je objavio Washington Post, Haspel se pribojavala potencijalno žustrog potvrđivanja nominacije u Senatu, za koje je smatrala da može da naškodi ne samo CIA-i, nego i njenoj reputaciji.

List je objavio da su se visoki zvaničnici administracije sastali sa Haspel u sjedištu CIA-e i da je njena nominacija ostala da važi nakon tih razgovora.

“Njena nominacija neće biti ugrožena partijskim kritičarima koji zastupaju Američku uniju građanskih sloboda i suprotstavljaju se CIA-i koja treba da obezbjedi ljude u Americi”, rekao je Raj Shah, portparol Bijele kuće.

Potvrđivanje nominacije Gine Haspel u Senatu zakazano je za srijedu.

Ona je vršilac dužnosti direktora CIA i u toj obavještajnoj agenciji je već 33 godine. Demokrate i liberali smatraju da je treba diskvalifikovati zato što je vodila tajni američki zatvor na Tajlandu, gdje je nad osumnjičenima za terorizam primenjivana metoda “simuliranog davljenja”.

Agencija AP je objavila da je Haspel uvjerila senatore da će kao direktorica CIA-e biti protiv takvih brutalnih metoda.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG