Linkovi

TRUMP: Za infrastrukturu 1.500 milijardi dolara


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Predsjednik Donald Trump predstavio je u ponedjeljak plan za poboljšanje infrastrukture u zemlji, vrijedan hiljadu 500 milijardi dolara.

Desetogodišnjem planom predviđeno je da se u popravku američkih puteva, mostova, željeznice i druge infrastrukture uloži 200 milijardi dolara federalnih sredstava i hiljadu 300 milijardi dolara državnih i korporativnih investicija.

Američki lider je prethodno na Twitteru saopštio da će "ovo biti velika nedjelja za infrastrukturu.

"Nakon glupog trošenja sedam hiljada milijardi dolara na Bliski istok, sada je vrijeme da počnemo da ulažemo u našu zemlju", napisao je Trump.

Na sastanku u Bijeloj kući sa zvaničnicima iz cijele zemlje, Trump je rekao da je poslije američke vojne potrošnje na Bliskom istoku, region "gori nego prije 17 godina kada smo se mi tamo angažovali".

Dodao je da će profit od ulaganja u infrastrukturu saveznih država biti nevjerovatan.

"Gradićemo. Održavaćemo. Naši putevi su u lošem stanju. Modernizovaćemo se", poručio je Trump i obećao da će proces izdavanja dozovola za izgradnju biti skraćen sa "10 godina na možda dvije ili jednu".

Federalna sredstva biće prikupljena uštedama u postojećim programima koje, kako je predsjednik priznao, neće predstavljati veliku sumu.

Još je neizvesno da li će Kongres odobriti Trumpov plan, s obzirom na to da pojedini republikanci već kritikuju njegove troškove kojima se, uz već postojeće poslije poreske reforme i usvojenog federalnog budžeta, samo dodaje na već postojeći dugoročni dug zemlje od 20 hiljada 600 milijardi dolara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG