Linkovi

Trening iračke vojske uz američku pomoć


Trening iračke vojske južno od Bagdada
Trening iračke vojske južno od Bagdada

Irački vojnici se treniraju u vojnoj bazi južno od Bagdada uz pomoć američke brigade za savjetovanje i pomoć, koja je u sastavu američkih snaga koje ostaju u Iraku, i koja će u narednih godinu dana pružati pomoć pri treningu.

Dok američke snage zvanično predaju kontrolu nad iračkom službom sigurnosti, postavljaju se pitanja da li je iračka vojska spremna za novi izazov. Iračke snage se još od 2004 treniraju uz američku pomoć.

Irački vojnici se treniraju u vojnoj bazi južno od Bagdada uz pomoć američke brigade za savjetovanje i pomoć, koja je u sastavu američkih snaga koje ostaju u Iraku, i koja će u narednih godinu dana pružati pomoć pri treningu. Savjetnici pri američkoj vojsci će pružati trening, savjete, te opremu za nadgledanje i zračnu podršku. Ali zapovjednik Joe Corcitto naglašava da iračke snage sigurnosti imaju punu komandu.

To je njihova misija i veoma su dobri u tome. Mi samo pomažemo u donošenju pomoćne opreme koju iračka vojska još uvijek ne posjeduje, kaže on.

Zapovjednik 17 divizije iračke vojske Ali Faragi je zadužen za područje južno od Bagdada. Upitan da li se njegovi ljudi mogu suočiti sa nedavnim povećanjem nasilja, odmah je zauzeo odbrambeni stav.

On kaže da je nivo nasilja preuveličan, naglasivši da je prije četiri godine u centru Bagdada dolazilo i do 100 napada svake sedmice, dok su u posljednjih mjesec dana zabilježena samo 33 napada. Američki zapovjednici se slažu da je u posljednja dva mjeseca povećan broj raketnih napada, naglašavajući da je razlog tome što se grupa šiitske milicije nedavno vratila sa treninga u Iranu. Braneći iračke snage sigurnosti, brigadir američke vojske Ralph Baker kaže da je zabrinutost da je nedavni talas nasilja povezan sa američkim povlačanjem neosnovana.

To jednostavno nije slučaj, jer u posljednjih devet mjeseci do godinu dana američke snage ovdje u području Bagdada nisu bile aktivno uključene u unilateralne ofanzivne operacije protiv pobunjenika ili terorista. Mi neprekidno savjetujemo, podržavamo i treniramo iračke snage, a Iračani su ti koji su izvodili takve operacije, kaže Ralph Baker.

Mnogi od američkih savjetnika se već nalaze na drugoj ili trećoj misiji u savjetodavnoj ulozi. Oni kažu da su svjedoci znatnog poboljšanja sposobnosti i profesionalizma iračke vojske. Vojnik Gaudreau podučava streljaštvo.

Oni to dosta dobro rade i uveliko poboljšavaju vještine. Jučer su svi pogodili unutar mete, priča on.

Američki zapovjednici ovdje kažu da su u potpunosti uvjereni da se iračke snage sigurnosti mogu suočiti sa pobunjenicima. Oni naglašavaju da su mnogi koji su bili umiješani u nedavne bombaške napade već uhapšeni. Oni također priznaju da postoji još mnogo prostora za poboljšanje, ali naglašavaju da je izgradnja vojske dugoročan projekat.

XS
SM
MD
LG