Linkovi

New York: Botanički pejzaž napravljen od biljaka


New York: Botanički pejzaž napravljen od biljaka
New York: Botanički pejzaž napravljen od biljaka

Svake praznične sezone, tu su i vozovi koji vijugaju kroz njujorški gradski pejzaž oblakodera, mostova, palata, i replike botaničke bašte.

Igračke vozovi se često dovode u vezu sa prazničnom sezonom u Sjedinjenim Državama. Jedna od najvećih prazničnih izložbi vozova u Sjedinjenim Državama, održava se u njujorškoj Botaničkoj bašti. Posjetioci mogu vidjeti kreativno korištenje biljnih materijala na izložbi, koja se održava već 19 godina.

U ogromnom stakleniku usred otprilike stotinu hektara njujorške Botaničke bašte, nalaze se egzotične biljke iz cijelog svijeta. Poznat je kao muzej biljaka, u kojem se može vidjeti veliki broj palmi, voćnih i crnogoričnih biljki i cvijeća svih oblika i veličina. A svake praznične sezone, tu su i vozovi koji vijugaju kroz njujorški gradski pejzaž oblakodera, mostova, palata, i replike samog staklenika. Direktorica izložbe, Karen Daubmann, kaže da je cijeli pejzaž napravljen od biljnih materijala.

Ako pogledate pažljivije, vidjećete na nekim kućama male dimnjake, na čijem vrhu je kapa od žira. Krovni pokrivač na nekim kućama je od kore drveta, ili obojenog lišća. Krovovi na nekim zgradama su načinjeni od listova šišarke, kaže gospođa Daubmann.

Izložba je posebno zadovoljstvo za stotinjak hiljada djece svih uzrasta koja svake godine posjete ovu izložbu. Moderni teretni i putnički vozovi jure duž 400 metara šina na izložbi preko mostova, kroz tunele i pored kaskadnih vodopada. Kreativna upotreba biljnih materijala impresionira i mlade i stare.

Sve su napravili od biljki i drveta i kore, kaže Finabar Ruan, učenik petog razreda.

Zgrade, kada vidite kako su napravljene, zaista su zapanjujuće, jer su sve načinjene od prirodnih materijala, kaže Fred Gorton, umirovljeni elektroinžinjer.

Izložba se svake godine proširuje sa dodatnim eksponatima. Najnoviji je terminal kompanije Trans World Airways, na njujorškom aerodromu Kennedy. Krov terminala je napravljen od džinovskih rebrastih listova jednog tropskog drveta. Pored zgrade slijeće supersonični Concord. Sa druge strane terminala je parkiran „Boing 747“. U blizini je replika ostrva Ellis, preko kojeg su, prije ulaska u Sjedinjene Države, prošli milioni useljenika. A u stakleničkoj „luci“ je Kip slobode, koji je na američkoj obali dočekao te doseljenike i njihovu stvaralačku energiju.

XS
SM
MD
LG