Linkovi

Tradicija ritam-i-bluesa u Washingtonu prikazana na izložbi fotografija Fernanda Sandovala


Tradicija ritam-i-bluesa u Washingtonu prikazana na izložbi fotografija Fernanda Sandovala
Tradicija ritam-i-bluesa u Washingtonu prikazana na izložbi fotografija Fernanda Sandovala

Sandoval je snimao fotografije tijekom godina dok se upoznavao s glazbenicima koji su svirali na R&B sceni glavnog grada

Sedamdesetih godina, Washington, D.C. je imao vlastitu skupinu glazbenika koji su u ovom gradu stvarali i njegovali svoj jedinstveni stil ritam-i-bluesa. I makar vecina nije stekla siru slavu, kod washingtonske su publike uzivali veliku popularnost i jos uvijek je uzivaju. Njima u cast, u glavnom je gradu Amerike nedavno postavljena izlozba fotografija.

Vec na spomen njegova imena - Chuck Brown - ljubitelji glazbe odmah znaju da je rijec o kreatoru go-go stila, oblika afro-americke glazbe koji je potekao iz Washingtona. Dijelom jazz, dijelom ritam-i-blues i hip hop, sa snaznim ritmovima. Go-go je postao vrlo popularan 70-ih godina i jos uvijek ima svojih ljubitelja.

"U ono vrijeme TOP 40 ljestvica, mnogi bi nakon jednog singla koji bi se nasao na ljestvici, prestali s pjesmama, ali ja sam mislio – zasto prestati, zasto ne ici stalno dalje, s novim pjesmama," sjeća se Brown.

I tako je nastao izraz go-go. Brown i 30-ak drugih lokalnih glazbenika sada su predmet izlozbe fotografija u galeriji Govinda, ciji vlasnik Chris Murray kaze: "Izlozba slavi Washington i njegovu tradiciju ritam-i-bluesa i soula. Glazbena bastina Washingtona je znacajna i iskazujemo joj cast fotografijama Fernanda Sandovala."

Na jednoj fotografiji je blues legenda Bobby Parker, u nastupu s Carlosom Santanom. Parker je bio i inspiracija Beatlesima.

Chester Chandler, poznatiji pod nadimkom Memphis Gold, kaze da je glazba u njegovoj krvi. I on je pozornicu dijelio s mnogim zvijezdama, ukljucujuci Jamesa Browna: "Osjecam se kao u raju. Pjesmom koju pjevam pricam pricu. Prenosim nesto mladima, da imaju kad mene vise ne bude."

Fernando Sandoval covjek je koji je snimio sve izlozene fotografije, a snimao ih je dok se druzio s glabenicima, dok ih je upoznavao: "Skupljao sam i cuvao fotografijek, nesvjesno, mislim, da bi ih, eto, jednog dana, donio u galeriju poput ove, da bi dobile priznanje koje zasluzuju."

R&B vokalistica Selena McDay jedna je od mnogih koji su im i dosli odati priznanje: "Tako mi je drago da je Fernando sve snimao jer radila sam i sama gotovo sa svim tim ljudima. Bobby Parker i ja zajedno na pozornici sa Chuckom Brownom."

Vlasnik galerije Chris Murray izrazava veliko zadovoljstvo sto washingtonske umjetnike moze predstaviti medjunarodnoj publici: "Svijet voli blues, svijet voli soul. Glazba je jedan od najvecih americkih izvoznih proizvoda. Glazba je zajednicki jezik svima."

Sve dok je zainteresirane publike koja se odaziva, glazbenici poput go-go zvijezde Chucka Browna, spremni su pred nju izaci i za nju pjevati.

XS
SM
MD
LG