Linkovi

Toyota šalje na Mjesec svoj cruiser sa robotizovanom rukom


Grafika kompanije Toyota Motor korp. na kojoj se vidi vozil nazvano Lunar Cruiser, koje bi trebalo da istražuje površinu Mjeseca, 28. januara 2022.
Grafika kompanije Toyota Motor korp. na kojoj se vidi vozil nazvano Lunar Cruiser, koje bi trebalo da istražuje površinu Mjeseca, 28. januara 2022.

Toyota sa japanskom svemirskom agencijom radi na vozilu za istraživanje površine Mjeseca, sa ambicijama da pomogne ljudima da žive na Mjesecu do 2040. godine, a zatim krenu na Mars, rekli su zvaničnici kompanije u petak.

Vozilo koje razvija Japanska agencija za istraživanje svemira zove se Lunar Cruiser, čije ime odaje omaž sportskom terenskom vozilu Toyota Land Cruiser. Njegovo lansiranje je zakazano za kasne 2020-te.

Vozilo je zasnovano na ideji da ljudi jedu, rade, spavaju i komuniciraju sa drugima bezbjedno u automobilima, a isto se može učiniti i u svemiru, rekao je Takao Sato, koji vodi projekat Lunar Cruiser u Toyota motor korporaciji.

"Smatramo svemir kao oblast za našu transformaciju koja se dešava jednom u vijeku. Odlaskom u svemir možda ćemo moći da razvijemo telekomunikacije i drugu tehnologiju koja će se pokazati vrijednom za ljudski život", rekao je Sato za AP.

Robotizovana ruka razvijena kako bi bila montirana na vozilo Lunar Cruiser za istraživanje površine Mjeseca.
Robotizovana ruka razvijena kako bi bila montirana na vozilo Lunar Cruiser za istraživanje površine Mjeseca.

Gitai Japan Inc, poduhvat ugovoren sa Toyotom, razvio je robotsku ruku za Lunar Cruiser, dizajniranu za obavljanje zadataka kao što su inspekcija i održavanje. Njihova hvataljka omogućava promjenu kraja ruke tako da može da radi kao različiti alati - hvatanje, podizanje i čišćenje

Izvršni direktor Gitaija Sho Nakanose rekao je da smatra da je izazov letenja u svemir u suštini ispunjen, ali rad u svemiru podrazumijeva velike troškove i opasnosti za astronaute. Tu bi roboti dobro došli, rekao je.

Od svog osnivanja 1930-ih, Toyota je zabrinuta zbog gubitka osnovne baze svog poslovanja zbog promjena tokom vremena. Upustila se u industriju stanovanja, proizvodnju čamca, mlaznjaka i robota. Njihove održive stambene jedinice povezane na mrežu u blizini planine Fuji, nazvane Woven City, gdje izgradnja počinje ove godine.

Japanska fascinacija Mjesecom je sve veća.

Privatni japanski poduhvat pod nazivom ispace Inc. radi na lunarnim roverima, slijetanju i orbiti, a zakazano je za sletanje na Mjesec kasnije ove godine. Biznismen Yusaku Maezawa​, koji je nedavno snimio sebe kako lebdi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, rezervisao je mjesto u brodu Starship Elona Muska, izvršnog direktora Tesle, letjelici koja orbitira oko Mjeseca.

Inženjer Toyote Shinichiro Noda​ rekao je da je uzbuđen zbog lunarnog projekta, produžetka dugogodišnje misije proizvođača automobila da služi kupcima, a Mjesec bi mogao da obezbjedi vrijedne resurse za život na Zemlji.

"Slanje naših automobila na Mjesec je naša misija", rekao je on. Toyota ima vozila skoro svuda, "ali ovdje se radi o odvođenju naših automobila negdje gdje nikada nismo bili".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG