Linkovi

SAD: Tough Mudder.... blato samo za čvrste


To što takmičare na trening-poligonu Tough Mudder dugom 20-ak kilometara očekuje je zaista nesvakidašnje

Za samo dvije godine nakon što je napravljen, vojni poligon za vrhunski zahtjevan trening nazvan Tough Mudder privukao je više od pola miliona mladih, snažnih, odlučnih, spremnih na izutetne i fizičke i pshičke napore da se okušaju u nadmetanju jedinstvenom u svijetu. Uz iskušavanje krajnjih granica psiho-fizičkih sposobnosti takmičara, koji moraju potpisati da se u tu avanturu upuštaju na vlastitu odgvornost, ostvaruje se još jedan cilj. Naime, do sada je prikupljeno više od tri miliona dolara za fondove pomoći programima rehabilitacije i prilagođavanja novim životnim uvjetima teško povrijeđenih i hendikepiranih pripadnika američkih oružanih snaga.

To što takmičare na trening-poligonu Tough Mudder dugom 20-ak kilometara očekuje je zaista nesvakidašnje - iscrpljuće prepreke, dionice na kojima je nemoguće ostati na nogama, elektrificirane vodene zapreke, led, užarene vatrene zapreke....

Poligon je skriven u planinama Pocono u američkoj saveznoj državi Pennsylvania. Organizatori nadmetanja tvrde da je to na našoj planeti najtvrđi i najteži test ljudskog organizma.

Za pet hiljada registriranih učesnika tog testa ove godine, od blata do kostima u kojima se neki od njih pojave, sve je velika zabava. I sve popularnija i u drugim dijelovima svijeta. Slična nadmetanja već je preko 30 na tri kontinenta.

Što je osnovni motiv učesnicima da prolaze krov sve pripremne napore, da plate mjesecima unaprijed da bili bili uvršteni na listu učesnika?

„To je izazov, to je želja da savladam nesavladivo, i tijelom i duhom“ – kaže takmičar Felix Forster, a Rajan Trivedi dodaje:.

„Jedan od takmičara rekao mi da je to najteži mentalni i fizički izazov. I ja jednostavno hoću da prođem kroz to.“

Za dvije godine postojanja poligona Tough Mudder, već to rekosmo, prikupljneo je više od 3 miliona dolara za pomoć američkim vojnim veteranima u prilagođavanju civilnom životu kroz program nazvan The Wounded Warrior Project.

„Tim programom mi iskazujemo poštovanje za one koji su se borili za nas. Za svaku prepreku koju savladam kaže to je za nekog od njih“ – govor ži takmičar Jerome Axle Brown.

Završne pripreme za savlađivanje svih prepreka na stazi Tough Mudder traju danima. Jedini test za koji se takmičari fizički ne mogu pripremiti je elektro-šok u vodenoj zapreci, kaže Felix Forster i dodaje:

„Kažu nam... osjetićete te snažan elktro-udar... I zaista, bilo da kroz zapreku prolazi samo jedan takmičar, ili više nas, struja poštena kroz vodu nas podobro uzdrma.“

I kada dođe dan, trenutak ispita snage i volje, uma i tijela i Rajan Trivedi, i Felix Forster, i Jerome Axle Brown će reći - hajdemo to učiniti.

I čine to i oni, i ostali učesnici na 20 kilometara dugom poligonu, u vremenskom rasponu od oko tri sata, nastojeći ne dozvoliti da ih bilo koja prepreka zaustavi.
SAD: Tough Mudder.... blato samo za čvrste
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
XS
SM
MD
LG