Linkovi

Touch of Class - najomiljeniji srednjoškolski zbor u Americi


Članovi zbora Touch of Class na jednom od zborskih natjecanja u Richmondu, Virginia, 5. ožujka 2011.
Članovi zbora Touch of Class na jednom od zborskih natjecanja u Richmondu, Virginia, 5. ožujka 2011.

Nakon natjecanja na internetu, zbor Touch of Class bio je proglašen najomiljenijim zborom u Americi, i otada su ih svi počeli uspoređivati sa zborom iz TV serije “Glee”

Televizijska serija “Glee” koja se u Sjedinjenim Državama i u drugim zemljama prikazuje već drugu godinu za redom, naišla je na jako dobar prijem publike. Radnja se odvija oko članova srednjoškolskog zbora pod nazivom New Directions. U svakoj epizodi učenici pjevaju popularne pjesme, a uz njih i plešu. Brojne škole u Sjedinjenim Državama imaju slične pjevačke skupine. Jedna od njih, u mjestu Chantilly u Virginiji, ove godine proslavlja svoju 25. godišnjicu.

Zbor Touch of Class uvježbava pjesmu sastava U2, “Walk On,” za skorašnji nastup. Glenn Cockrell voditelj je zbora:

"Imamo široki repertoar, uglavnom popularne glazbe – rocka, popa, jazza, countryja, ali i glazbe s Broadwayja – zapravo, svega pomalo."

Svi od 39 učenika, u dobi od 16 do 18 godina, naporno rade. Jer, ne radi se ovdje samo o pjevanju. Osim satova pjevanja, oni uvježbavaju i plesne točke, dva puta tjedno po dva sata nakon nastave. Sarah Pramstaller njihova je koreografkinja već pet godina.

U srednjoj školi i ona je pjevala u Touch of Class. Kaže da joj je to iskustvo pomoglo u izgradnji kasnije karijere u glazbenom kazalištu:

"Pjevanje u tom zboru razlikuje se od glazbenog kazališta, a i od popularnih izvedbi u New Yorku, ali je izvrstan temelj za pjevanje, ples, glumu i općenito scenske nastupe."

Naravno, malo će koji od ovih učenika nastaviti karijeru u glazbenom kazalištu, niti svi to žele. Sedamnaestogodišnji Greg Garcia u zboru pjeva tri godine:

Upisao sam se u ovaj zbor jer su u njemu pjevali moji prijatelji. Mislimo da je to bilo ‘cool,’ nešto drugačije od svega ostalog.

No, osamnaestogodišnja Julia Holmblad je u zboru jer je u tome vidjela dobru priliku za izražavanje svog umjetničkog dara:

"Nastupanje na pozornici je nešto što ne možete raditi na nastavi; to jako volim i mislim da svi u grupi dijele moju ljubav prema takvoj vrsti umjetnosti."

Rijetko da prođe mjesec bez barem jednog nastupa. No, ova je godina bila iznimno aktivna za mlade izvođače, kaže voditelj zbora Glenn Cockrell. Uskoro će, kaže on, nastupiti u Centru Kennedy u Washingtonu. Touch of Class je, osim toga, prošle godine bio proglašen najomiljenijim zborom u Americi, nakon natjecanja na internetu. Otada su ih svi počeli uspoređivati sa zborom iz TV serije “Glee.”

Koreografkinja Sarah Pramstaller kaže da tu postoje velike sličnosti, što se može vidjeti na snimci izvedbe s natjecanja. No, Glenn Cockrell kaže da televizijska serija, koja obiluje romantičnim vezama i likovima koji se ponekad ne ponašaju najdoličnije, nije pravi odraz života srednjoškolaca:

"Mislimo da je glazba fenomenalna, to su svakako izvedbe koje želimo imati u programu. No, priča je nešto drugo – nju ne želimo imitirati u učionicama."

Međutim, Cockrell dodaje da je serija “Glee” učenicima dala puno podstreka jer je u centar pozornosti stavila ne samo učionicu, već i njihove aktivnosti na polju primijenjenih umjetnosti.

XS
SM
MD
LG