Linkovi

Toronto predvidja buduće Oscarovce


Brad Pitt u Torontu je promovirao svoj film Moneyball
Brad Pitt u Torontu je promovirao svoj film Moneyball

Filmski festival u Torontu okuplja veliki broj zvijezda koje vjeruju da će im nagrada u Kanadi donijeti sreću i kasnije

Filmski festival u Torontu se okončao jučer , i to pod velikom medijskom pažnjom. Ovaj značajni festival prikazuje neke od najboljih filmova godine, i smatra se odličnim barometrom kada je u pitanju dodjela Oscara u februaru.

kamare su škljocale kao lude kada su se na crvenom tepihu pojavili Georg Clooney i Ryan Gosling . Kao i mnoge druge zvijezde velikog kalibra, i za njih je Toronto pokazatelj budućih dobitnika Oscara. Clooney i Gosling su bili tu kako promovirali nekoliko filmova.

Clooney je redatelj političkog trilera The Ides of March, u kojem glumi i demokratski predsjednički kandidat Mike Morris. Golsing igra Morrisovog sekretara za štampu. Film je zapravo priča o korupciji u modernoj američkoj politici.

U Torontu je Clooney takodjer promovirao i film The Descendants, film o udovcu koji saznaje da ga je umrla žena varala.

FIlm The Descendants je režirao Alexander Payne, poznat po hitu od prije par godina, Sideways.

Ryan Gosling takodjer igra i u nadrealističnom trileru Drive redatelja Nicolasa Winding Refna.


Brad Pitt je u Torontu bio kako bi promovirao svoju dramu o baseball-u Moneyball, fil po scenariju Aarona Sorkina, ali po mnogima neće dospijeti na vrh top liste djela prikazanih u Torontu.

Glenn Close je već probudila govorkanja da bi mogla dobiti Oscara za ulogu u filmu Albert Nobbs. Ona tu igra ženu koja živi život preodjevena u muškaraca u irskom društvu kojim dominira jači spol u 19. stoljeću.

Ogromna je čast biti priznat za svoj rad , a u ovaj film sam investirala istinski puno., kaže Glenn Close.

Većina ovih filmova će dominirati nacionalnim i medjunarodnim kinima u slijedećih nekoliko mjeseci. Ali, u Toronto ne dolaze samo super zvijezde visokobudžetnih filmova.

Jedan od malih filmova je Where do we go now, francusko - libanska produkcija , koji je već dobio nagradu Izbor Publike. Radi se modernoj verziji antičke komedije Lysistrata, a u fokusu je grupa muslimanski i kršćanki u ratom podijeljenom Libanu , koje se ujedinjuju kako bi muževe natjerale da prestanu ratovati.

Još jedan film koji izaziva pažnju je pretendent za Oscara, A Separation. To je iranski film koji govori na tužno - komičan način o razvodu, i ujedno nudi jasniju sliku o kompliciraanim društvenim, starosnim i spolnim pitanjima modernog Irana.

Iako tek treba vidjeti koji će to filmovi pokupiti Oscare, može se reći da je najveći pobjednik Toronta publika. Publika koja je imala priliku uživati u cijelom nizu novih filmova uz koje se možeš smijati, uživjeti se u intenzivnu akciju, dobro se isplakati, i u svemu pronaći po kamid hrane za dušu.XS
SM
MD
LG