Linkovi

Broj stradalih u naletu se popeo na 116 osoba


Broj stradalih u naletu se popeo na 116 osoba
Broj stradalih u naletu se popeo na 116 osoba

Tornado je protutnjao državom Missouri ostavljajući pustoš i mrtve za sobom

Izuzetno snažan tornado je pogodio saveznu državu Missouri, usmrtivši najmanje 116 osoba, i razarajući sve što mu se našlo na putu.

U centru udara tornada se našao gradić Joplin, oko 220 kil,ometara južno od Kansas Cityja, uništavajući sve , ravnajući kuće i zgrade, lomeći automobile, i teško oštećujući lokalnu bolnicu koja je morala biti evakuirana.Zvaničnici u Missouriju kažu da , na žalost, predvidjaju da će se broj smrtno stradalih povećati.


Vjetar je olupine od razorenih kuća i automobila nosio i do sto kilometara daleko od mjesta udara.


Torndao koji je pogodio saveznu državu Minnesotu je umsrtio jednu osobu, , i 30-oro ih ranio.

Veliki broj jakih tornadoa je prošao kroz nekoliko država srednjeg zapada, od Wisconsina do Oklahome.

Predsjednik Barack Obama je pozvao telefonom guvernera države Missouri kako bi izrazio sućut zbog poginulih i obećao pomoć federalne vlade kako bi se stradala područja obnovila. Čelnik Federalne agencije za hitne situacije, FEMA-e, odlazi danas u Missouri , gdje se već nalaze brojni pripadnici ove agencije procjenjujući štetu.

Bijela Kuća je saopćila da se predsjednika Obamu konstantno obavještava o situaciji u pogodjenim područjima, s obzirom da je na putu u Evropi.

Prošloga mjeseca su tornadoi i žestoke oluje umrtile više od 300 ljudi po južnim saveznim državama. Najgore je prošla savezna država Alabama, gdje je poginulo više od dvjesto osoba.

XS
SM
MD
LG