Linkovi

Tornado u Joplinu - najskuplji u američkoj povijesti


Uklanjanje ruševina u Joplinu, Missouri
Uklanjanje ruševina u Joplinu, Missouri

Procjena štete potrajat će tjednima no Michael Barry, iz tvrtke Insurance Information Institute kaže da je još teže utvrditi dugoročne posljedice tornada na živote građana.

Broj poginulih u tornadu u Joplinu u Missouriju prešao je 120. Nacionalna meteorološka služba objavila je da je taj tornado time postao najtragičniji pojedinačni tornado u Sjedinjenim Državama od kad se počela voditi evidencija 1953. godine. Procjena materijalne štete mogla bi potrajati tjednima no, kao što javlja Mil Arcega, ovogodišnja sezona tornada mogla bi biti najskuplja u povijesti.

Nedjeljni tornado koji je pogodio Joplin ostavio je za sobom trag dugačak deset kilometara – uništio je tisuće domova i privatnih firmi i trgovina u gradu od 50 tisuća ljudi. Spasilačke ekipe još tragaju za preživjelima no guverner Missourija Jay Nixon kaže da te napore otežava loše vrijeme: "Ovo su dramatični i teški trenuci koji će potrajati još neko vrijeme. Vremenske prilike nam ne idu na ruku. Izgleda kao da nove grmljavinske oluje dolaze u valovima."

S dosadašnjih 450 smrtnih slučajeva 2011. godina već je druga najtragičnija od kada se vodi evidencija. Osiguravateljske tvrtke kažu da bi mogla postati i najskuplja u smislu materijalne štete. Procjena štete potrajat će tjednima no Michael Barry, iz tvrtke Insurance Information Institute kaže da je još teže utvrditi posljedice tornada na živote građana: "Građani koji danas žive u Joplinu vjerojatno se pitaju žele li i mogu li nastaviti tu živjeti."

Kompanija RMS navodi da bi troškovi osiguranja samo za travanj mogli prijeći šest milijardi dolara, u usporedbi s devet i pol milijardi za čitavu prošlu godinu. Predsjednik Obama - koji tijekom šestodnevnog puta po Europi redovito dobiva informacije iz pogođene regije - rekao je da se radi o nevjerojatnoj šteti. On je obećao da će po povratku iz Europe, u nedjelju, posjetiti pogođena područja kako bi građane uvjerio da će im savezna vlada pomoći. "Biti ćemo uz vas sve dok svaki dom ne bude popravljen, svaka četvrt obnovljena, a svaki biznis ponovno postavljen na noge. Ja sam tome predan, a tome su predani i svi Amerikanci" - rekao je u svojoj poruci stanovnicima Joplina predsjednik Obama.

Unatoč velikoj šteti koja se prostire na području jedne trećine grada glasnogovornik osiguravateljske tvrtke Insurance Information Institute Michael Barry vjeruje da će Joplin provesti obnovu kao što su to učinili brojni drugi gradovi u prošlosti: "Greensburg u Kansasu prije nekoliko godina doslovno je zbrisan sa zemljovida. Nije bilo toliko poginulih kao u Joplinu, ali ipak, Greensburg je u protekle tri-četiri godine u potpunosti obnovljen. Dakle i u ovom mračnom trenutku u Joplinu postoji nada."

Tragedija koja je pogodila Joplin posljednja je u nizu smrtonosnih tornada u središnjem dijelu SAD-a. Pored toga velik dio područja u dolini rijeke Mississippi i dalje je poplavljen, a za nekoliko dana počinje sezona uragana na Atlantiku.

XS
SM
MD
LG