Linkovi

Jedna osoba poginula, desetine povrijeđenih u udaru tornada na Misisipi


Dejna Džekson sa kćerkama stoji pored srušene kuće u gradu Luin u Misisipiju
Dejna Džekson sa kćerkama stoji pored srušene kuće u gradu Luin u Misisipiju

Jedna osoba je poginula i više od 20 je povrijeđeno u naletu nekoliko tornada na centralni dio Misisipija. Najveći udar pretrpio je mali grad Luin u kojem su srušene kuće, uništeni automobili, popadalo drveće.

LUIN, MISISIPI - Lester Kembel rekao je za AP da je poginuo njegov 67-godišnji rođak Džordž Hejs. Ispričao je da se probudio u pola noći, da je prvo nestalo struje, a potom je udario tornado.

"Sve se odigralo jako brzo, a zvučalo je kao voz", kazao je Kembel koji je brzo otrčao da se sakrije u ormar i tako uspio da se spasi.

Kada je udar prošao, Kembel je izašao na ulicu da vidi u kakvom je stanju prikolica u kojoj je živio njegov rođak. Vidio je da ga spasioci povrijeđenog izvlače iz prikolice, i tada je bio živ, ali je umro na putu do bolnice.

Srušene kuće u Luinu, Misisipiju
Srušene kuće u Luinu, Misisipiju

Erik Karpenter iz Nacionalne meteorološke službe u Džeksonu, kaže da je nevjerovatno jak tornado prošao kroz područje Luina. Tornada su uobičajena za proljeće u Misisipiju, pa Karpenter ističe da je ovaj udar, praćen grmljavinom i visokim temperaturama, veoma neobičan.

"Totalno je drugačije, ono što bismo inače viđali u martu i aprilu, sada se dešava u junu".

Krajem marta, tornado je u Misisipiju usmrtio najmanje 26 osoba i oštetio hiljade domova. Neki siromašni gradovi u delti Misisipija i dalje ne uspijevaju da obnove objekte.

Guverner Misisipija Tejt Rivs saopštio je da je tornado udario i u okrug Renkin, u blizini prijestonice Džeksona, gdje se sada traga za eventualnim žrtvama i procjenjuje se šteta.

Pas ispred srušene kuće u Luinu
Pas ispred srušene kuće u Luinu

Agencija za vanredne situacije Misisipija objavila je da je oko 49.000 domova bez struje u centralnom dijelu zemlje.

Guverner je rekao da su otvorena skloništa za one koji su pogođeni nevremenom.

Lester Kembel se vratio do svoje kuće da vidi kolika je šteta. Pola krova je otišlo, garaža je uništena, prozori polupani. Ali, kaže da je imao sreće u odnosu na svoje komšije.

"Većina kuća je nestala. Uništene su potpuno", kaže Kembel.

XS
SM
MD
LG