Linkovi

SAD čeka dug i užaren vikend


Ras Vilson se pljuska vodom iz fontane u Njujorku 17, jula 2019.
Ras Vilson se pljuska vodom iz fontane u Njujorku 17, jula 2019.

Vrući talas koji peče veliki dio SAD tokom posljednjih dana samo je zagrijavanje, pošto se očekuje da temperature porastu na opasne nivoe tokom narednog vikenda.

Zajednice se pripremaju nudeći zgrade kao centre za rashlađivanje i pozivajući stanovnike da obilaze rođake i susjede. Zvaničnici su takođe zabrinuti zbog smoga, pošto se očekuje da će vrućina pogoršati situaciju sa smogom i dodatno iskomplikovati disanje određenim ljudima, uključujući i malu djecu, stare i ljude sa astmom ili drugim bolestima pluća.

Očekuje se da će u subotu biti zablježeno više od 100 toplotnih rekorda na lokalnoj razini, saopštila je Nacionalna služba za vrijeme. Većinom to neće biti dnevni rekordi, već rekodi visoke najniže temperature tokom noći, što će nedostatak rashlađivanja učiniti opasnim, tvrde meteorolozi. Temperature u nekim dijelovima istoka neće padati ispod 27 stepeni tokom noći, rekao je on.

Toplotni talas biće "kratak i usijan", rekao je Greg Karbin, šef prognostičara u meteorološkoj službi Centra za prognoziranje vremenskih prilika.

Sistem visokog vazdušnog pritiska prostire se od obale do obale i održava vrelinu na nivou. Toplota se osjeća dodatno teško zbog velike količine vlage u vazduhu koja je stigla iz Meksičkog zaliva, velikim dijelom zbog uragana Beri.

Indeks toplote, koji predstavlja subjektivni osećaj temperature, u Vašingtonu bi u subotu mogao da bude veći od 43 stepena Celzijusovih, a pola stepena niže u Čikagu i Detroitu u petak, kaže Džef Masters, direktor meteorologije u Weather Undergroundu. Srijeda je bila sedmi dan u nizu sa temperaturama preko 32 stepena, a očekuje se da će se takvo stanje nastaviti i narednih pet dana.

Eksperimentalna prognoza vremena predviđa da će biti zabilježeno gotovo 100 toplotnih rekorda u Teksasu, Oklahomi, dijelovima Srednjeg zapada sa velikim dijelom istočne obale. U subotu, 101 rekord bi mogao da bude oboren u oblastima koje se protežu od Teksasa do Ajove i istočno do Mejna i Floride, kaže se u prognozama.

Takva vrućina može biti smrtonosna. Tokom tri dana u julu 1995. više od 700 ljudi umrlo je tokom toplotnog udara u Čikagu, kada su temperature prešle 36. podiok. Većina umrlih bili su siromašni, stari i oni koji su živjeli sami.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG