Linkovi

Toplotni talas u SAD i Kanadi


Ekipe hitne pomoći pomažu čovjeku u Oregonu. (Foto: AP/Nathan Howard)
Ekipe hitne pomoći pomažu čovjeku u Oregonu. (Foto: AP/Nathan Howard)

Rekordno visoke temperature pogodile su zapadu Kanade, koju je pogodio talas vrućina, kao i na pacifičkoj sjeverozapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, javila je agencija Associated Press (AP).

Više od 40 novih temperaturnih rekorda zabilježeno je u Britanskoj Kolumbiji tokom vikenda, posebno u skijaškom mjestu Whistler. Lytton, takođe u Britanskoj Kolumbiji, sada drži apsolutni rekord u Kanadi s 46.6 stepena Celzijusa, objavila je agencija Environment Canada.

Ranije zabilježena najviša temperatura u Kanadi bila je 45 stepeni u dva grada u Saskatchewanu 5. jula 1937. Tokom ove sedmice očekuje se nastavak visokih temperatura. Environment Canada objavila je upozorenje za Britansku Kolumbiju, Albertu i nekoliko dijelova Saskatchewana, Yukona i Sjeverozapadnih teritorija.

U SAD je Nacionalna meteoriloška služba opisala toplotni talas kao – intenzivan, produžen, rekordan, nezabilježen, nenormalan i opasan, prenosi AP.

Toplotni talas pogodio je pacifički sjeverozapad na mjestima koja nisu navikla na tako ekstremne vrućine.

Temperatura u Portlandu u saveznoj državi Oregon dostigla je u nedelju, 27. juna 44,4 stepena Celzijusa, oborivši dosadašnji temperaturni rekord od 42,2 stepena Celzijusa, koji je postavljen samo dan ranije.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da je Eugeneu pogodila temperature od 43,3 stepena Celzijusa.

Okrug Multnomah, u koji spada i Portland, otvorio je 11 hitnih "skloništa za hlađenje", većinu u javnim bibliotekama, gdje su stanovnici bez klima uređaja mogli da se sklone od nesnosne vrućine.

"Ova vrućina je opasna po život", naglasila je u saopštenju dužnosnica za zdravstvo ovog okruga, Jennifer Vines.

Guvernerka Kate Brown relaksirala je restrikcije vezane za pandemiju COVID-19 u pozorištima, bazenima i trgovačkim centrima uoči talasa vrućine. Mnogi su na javnim bazenima i gradskim fontanama u nedelju potražili mogućnost da se rashlade.

Savezne države Oregon i Washington inače su tipično umjerene temperaturne regije gdje su mnogi domovi i prodavaonice dugo mogli biti bez rashladnih uređaja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG