Linkovi

Topljenje leda na Antarktiku i Grenlandu svake godine sve brže i veće


Polarne ledene ploče na Grenlandu (na slici) i na Antarktiku gube led svake godine sve brže
Polarne ledene ploče na Grenlandu (na slici) i na Antarktiku gube led svake godine sve brže

Do 2050. razina mora povisit će se za 32 centimetra, od čega će 15 otpasti samo na ledene ploče Grenlanda i Antarktika, ako se one nastave topiti sadašnjim tempom

Jedna nova studija pokazuje da ledene ploče Grenlanda i Antarktika gube masu sve bržim tempom. Nalazi sugeriraju da topljenje ledenih ploča postaje glavni faktor povišenja razine mora mnogo ranije nego što se predviđalo.

Riječ je o studiji koja je dosad najduže pratila zbivanja na polarnim ledenim pločama. Temeljena na gotovo dva desetljeća svakodnevnih satelitskih mjerenja i regionalnim klimatskim modelima, slika koja se stvara je potpuno jasna, kaže glavni autor studije Eric Rignot: "Ono što vidimo i na Antarktiku i na Grenlandu je povećanje mase leda koja se izgubi u moru: svake godine otopi se sve više leda."

Autori također kažu da se gubitak leda iz ploča koje prekrivaju ogromna područja kopna zbiva tri puta brže nego iz manjih ledenih vrhova i planinskih glečera.

Rignot, glaciolog sa Sveučilišta Kalifornije i NASA-inog Jet Propulsion Laboratory, kaže da to nije neočekivano: "Sada su otprilike jednaki, ali ako se nastavi isti trend u planinskim glečerima i u ledenim pločama, onda će ploče postati dominirajući faktor u povišenju razine mora. To nije začuđujuće jer one sadrže daleko više leda, dakle imaju i mnogo veći potencijal za povišenje razine mora."

Podaci iz studije prognoziraju da će se do 2050. razina mora povisiti za 32 centimetra, od čega će 15 otpasti samo na ledene ploče Grenlanda i Antarktika, ako se one nastave topiti sadašnjim tempom.

Rignot kaže da je to više nego što je predvidio Međuvladin panel Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama: "To znači da neke od njihovih prognoza, objavljenih u njihovom posljednjem izvješću, dolaze u pitanje, te da uloga ledenih ploča nije sekundarna u budućem povišenju razine mora. To je vjerojatno okosnica povišenja razine mora, a ova studija to i potvrđuje."

Rignot kaže da studija dokazuje da je globalno zatopljenje realnost i velik razlog za zabrinutost, posebice za stanovnike obalnih područja, jer im ostavlja manje vremena za odgovor na povišenje razine mora.

On ističe da bi topliji oceani također mogli ubrzati otapanje polova: "Ako oceani postaju sve topliji, moramo točno razumjeti na koji će se način to očitovati na led glečera i tok glečera u mora. Za sada, ono što vidimo je da na mjestima gdje ocean postaje topliji, led se na rubovima brže topi, te glečeri brže otječu u more."

Rignot kaže da je važno nastaviti osmatrati ledene ploče i koristiti te podatke zajedno s onima zabilježenim kroz duže vremenske periode u stvaranju modela koji će bolje prognozirati otapanje ledenih ploča u dolazećem stoljeću.

Studija je objavljena u ovomjesečnom izdanju časopisa Geophysical Research Letters.

XS
SM
MD
LG