Linkovi

Topli polovi: Temperature na Antarktiku i Arktiku desetine stepeni iznad prosječne


ARHIVA -Topljenje ledenog brijega na Grenlandu (Foto: AP/David Goldman)
ARHIVA -Topljenje ledenog brijega na Grenlandu (Foto: AP/David Goldman)

Na Južnom i Sjevernom polu istvremeno se bilježe ekstremno visoke temperature - dijelovi Antarktika su više od 40 stepeni Celzijusa topliji od prosjeka, a područja Arktika više od 30 stepeni, prenosi agencija AP.

Meteorološke stanica na Antarktiku u petak su zabilježile rekordne temperature, dok se region približava jeseni. Na stanici Konkordija izmjereno je 12,2 stepena ispod nule što je 40 stepeni toplije od proseka, dok je na još višoj stanici Vostok zabilježeno 17,7 stepeni ispod nule, čime je premašen rekord za oko 15 stepeni Celzijusa, tvitovao je Maksimilijano Herera, koji prati ekstremne vremenske prilike.

Temperatura na priobalnoj bazi Tera Nova je bila 7 stepeni Celzijusa. Zvaničnici Nacionalnog Centra za praćenje snega i leda, u Bolderu u Kloradu, bili su iznenađeni novim podacima zato što su pratili situaciju na Arktiku gdje je bilo 30 stepeni toplije od prosjeka, dok su područja blizu Sjevernog pola bila blizu ili na tački topljenja, što je veoma neuobičajeno za sredinu marta, kaže naučnik u centru Volt Mejer.

"To su suprotne sezone. Nismo vidjeli da se Sjeverni i Južni pol tope u isto vrijeme. To je definitivno neuobičajeno i prilično nevjerovatno", kaže Mejer za AP.

"Nikada nisam vidio ovako nešto na Antarktiku", kaže naučnik na Unverzitetu Kolorada Ted Skambos, koji je nedavno bio na eskpediciji na tom kontinentu.

"Nije dobro kada se nešto tako događa", upozorava meteorolog na Univerzitetu Viskonsina Metju Lazara.

Lazara prati temperature na stanici Dome C-ii na istočnom dijelu Antarktika gdje je izmjereno 10 stepeni ispod nule. Uobičajena temperatura u tom području je 43 stepena ispod nule.

"To su temperature koje bi trebalo da vidite u januaru, a ne martu. U januaru je tamo ljeto. To je dramatično", kaže Lazara.

Lazara i Mejer kažu da je situacija na Antarktiku vjerovatno rezultat rijetkog vremenskog fenomena, a ne znak klimatskih promjena. Upozoravaju međutim da ako se dogodi ponovo ili često, da bi onda bi možda trebalo brinuti, i da bi to moglo da bude dio globalnog zagrijavanja.

Cijeli Antarktik je u petak bio 4,8 stepena topliji od prosečne temperature zabeležene između 1979. i 2000. godine, pokazuju podaci Univerziteta Mejn, zasnovani na vremenskim modelima američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Više temperature, uz već povećani prosjek, su neuobičajene. To je kao da su cijele SAD 4 stepena toplije od uobičajenog, objašnjava Mejer.

Istovremeno, cijeli Arktik je u petak bio 3,3 stepena topliji od prosjeka izmjerenog od 1979. do 2000. U poređenju sa tim, svijet je ukupno bio samo 0,6 stepeni iznad proseka.

Zagrijavanje Antarktika je još čudnije kada se uzme u obzir činjenica da temperature na tom kontinentu - osim poluostrva gdje se led brzo topi - nisu mnogo rasle, naročito u poređenju sa ostatkom svijeta, kaže Mejer.

Objašnjava da je "velika atmosferska struja" vjerovatno donijela topao i vlažan vazduh južno sa Pacifika.

A na Arktiku, koji se zagrijava dva do tri puta brže od ostatka svijeta i smatra se ranjivim na klimatske promjene, topao atlantski vazduh dolazi sjeverno sa obale Grenlanda.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG