Linkovi

SAD: Mladih naučnih talenata ne nedostaje


Za naučni rad najtalentiraniji američki srednješkolci sa predsjednikom Obamom
Za naučni rad najtalentiraniji američki srednješkolci sa predsjednikom Obamom

Selene Li, 17-godišnjakinja iz kalifornijskog Sacramenta istražuje mogućnosti liječenja raka jetre. Istraživati je počela prije četiri godine. Iako srednješkolka, ima i mentora sa univerziteta California. Na Intelovoj završnoj smotri srednješkolaca, naučnih talenata, njen rad ocijenjen je kao peti po vrijednosti i nagrađen sa 30.000 dolara.

Prema izvještaju agencije Ujedinjenih nacija za ekonomsku suradnju američki učenici zaostaju za svojim vršnjacima iz najrazvijenih zemalja u znanjima koja stiču u srednjim školama. Primjera radi, na 17. mjestu su u predmetima iz nauke, a na 25. mjestu iz matematike u konkurenciji učenika iz 34 ekonomski najbogatije države.

No to ne znači da američkih srednjoškolaca, talentiranih i spremnih na zahtjevan naučni rad nema.

Prije dva dana završena Intelova smotra talentiranih srednjoškolaca, najstarija i najprestižnija smotra te vrste u Sjedinjenim Državama to je najbolje pokazala.

Dodjela nagrada bila je vrhunac smotre 40 za nauku najtalentiranijih. I susret sa predsjednikom Sjedinjenih Država Barackom Obamom je ono što će ti srednješkolci takođe pamtiti:

„Nema riječi kojom bih mogla opisati susret sa predsjednikom Obamom ...“

„Gospodin Obama je sa nama razgovarao o obrazovanju, o snazi koju nam daje znanje i nauka....“

„Susret sa predsjednikom pamtiću do kraja života....“ - riječi su troje od tih 40 finalista, izabranih među 2.000 mladih naučnih talenata.

Wendi Hawkins, direktorica fondacije za nauku kompanije Intel, sponzora takmičenja srednjoškolaca, naučnih talenata ističe:

„Radovi svih 40 finalista spremni su za objavljivanje ili su već objavljeni u ozbiljnim znanstvenim publikacijama. Teme tih radova su iz fizike, medicine, ekologije... i zaista su duboko poniranje u određenu problematiku.“

Tu ocjenu gospođe Hawkins vrlo zorno potvrđuje primjer 17-godišnje Selene Li iz kalifornijskog Sacramenta. Ona istražuje mogućnosti liječenja raka jetre:

Selene Li
Selene Li

„To je veliki problem Azije i Afrike. Procenat onih koji prežive 5 godina sa tim oboljenjem je deset odsto, a sa drugim kancerogenim oboljenjima je 80 posto. Mali procenat izliječenja raka jetre je ono što me motiviralo za rad u tom segmentu“ - kaže Selene Li.

Istraživati je počela prije četiri godine. Iako srednješkolka ima i mentora sa univerziteta California. Na Intelovoj završnoj smotri njen rad ocijenjen je kao peti po vrijednosti i nagrađen je sa 30.000 dolara.

„Istraživala sam, da tako kažem, mogućnosti izgladnjivanja kancerogenih ćelija do njihovog uginuća, dok sam normalne ćelije jetre ostavljala nedirnutim“ - kaže za suštinu svog istaživanja Selene Li.

Scott Boisvert iz Phoenixa je sa 14 godina tražio i dobio pristup laboratoriji univerziteta Arizona. Tokom 4 godine istraživao je povezanost vodenih gljivičnih oboljenja i izumiranja vodozemaca.

Scott Boisvert
Scott Boisvert

„Izumiranje vodozemaca je najveće masovno izumiranje nakon nestanka dinosaurusa. Pokušavao sam otkriti da li kemikalije, koje i kave, mogu u vodama Arizone ubiti gljive-parazite koje napadaju vodozemce i spiječiti infekcije vodozemaca“ - kaže Scott i dodaje:

„Moj rad rezultirao je listom kemikalija koje značajno utiču na smanjenje gljiva -nametnica i parazita.“

Četverogodišnja istraživanja Scotta Boisverta, osim rada prihvaćenog za objavljivanje u profesionalnom znastvenom magazinu, na Intelovom takmičenju srednjoškolaca, naučnih talenata nagrađena su sa 20.000 dolara.

I Selene i Scott žele nastaviti sa istraživačkim i naučnim radom u medicini i fizici. Projekti na kojima su oni radili, kao i projekti drugih srednjoškolaca koji su konkurirali za Intelovu smotru najboljih za gospođu Hawkins su dokaz velikih mogućnosti američkih srednjoškolaca:

„Svi oni su naučni talenti. Voljni su naporno učiti, imaju predispozcije za bavljenje ozbiljnim naučnim radom i mogu ostvariti nove prodore u nepoznato i neočekivano.“

Za ozbiljan naučni rad talentirani i spremni srednjoškolci, kako je to pokazala Intelova smotra 40 najboljih, odabaranih među 2.000 odličnih, dio su nove generacije mladih koja će oblikovati američku sutrašnjicu. Naravno, uz povećanje prosjeka nivoa znanja svih srednješkolaca, što je jedan od prioriteta američkog obrazovnog sistema.

XS
SM
MD
LG