Linkovi

"Memphis"-najjači kandidat za nagradu Tony


"Memphis"-najjači kandidat za nagradu Tony
"Memphis"-najjači kandidat za nagradu Tony

Mjuzikl obrađuje rani period rock n' rolla, 1950.-ih godina u gradu Memphis u južnoj američkoj državi Tennessee, kad su crnački muzičari napokon počeli razbijati rasnu segregaciju u klubovima i radio emisijama.

Ove nedjelje, ljubitelji pozorišta moći će pratiti televizijski prenos 64.-te svečanosti dodjele nagrada Tony. Njome će se okruniti najbolje pozorišne predstave i najbolji glumci na njujorškom Broadwayu u protekloj godini.

Mnogi kritičari predviđaju da će Memphis osvojiti ovogodišnji Tony za najbolji mjuzikl. Zvijezda ove predstave, Montego Glover, favoritkinja je u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu. Mjuzikl obrađuje rani period rock n' rolla, 1950.-ih godina u gradu Memphis u južnoj američkoj državi Tennessee, kad su crnački muzičari napokon počeli razbijati rasnu segregaciju u klubovima i radio emisijama.

Mjuzikl Memphis
Mjuzikl Memphis

Marilyn Stasio, kritičarka za časopis Variety, jedna je od Tony glasača. Ona prognozira da će pobjednik u kategoriji mjuzikla biti American Idiot, adaptacija punk-rock albuma sastava Green Day:

Briljantno je napravljen, i svatko tko je ikad bio na Broadwayu zapanjen je da se na njemu daje jedan punk-rock mjuzikl. Međutim, on je inženjersko remek-djelo, fantastično za pogledati.

Marilyn Stasio i drugi kritičari jednoglasno predviđaju da će Red, drama o američkom slikaru Marku Rothku, pobijediti u kategoriji drame. Glavni glumac Alfred Molina na vrhu je liste za najboljeg glumca u drami.

Filmska zvijezda Denzel Washinton još je jedan favorit za najboljeg glumca, u drami Augusta Wilsona, Fences, o životu američkih crnaca 1950-ih godina. Ova je drama kandidat za najbolju ponovno postavljenu dramu. Očekuje se da će Viola Davis, koja u drami igra suprugu Denzela Washingtona, osvojiti Tonyja za najbolju glavnu glumicu u drami.

Holivudski glumci Live Scheriber i Scarlett Johansson nominirani su za Tonyja za njihov nastup u drami Arthura Millera, A View From the Bridge, također kandidata za najbolju 'oživljenu' dramu. Kritičarka Marilyn Stasio kaže da joj smeta ono što naziva 'zaluđenošću' Tony glasača filmskim zvijezdama koje povremeno nastupaju na Broadwayu:

Oni samo moraju zakoračiti na pozornicu i odmah postaju nominirani za Tonyja. No, ove godine dogodilo se da imamo nekoliko velikih zvijezda koje su zakoračile na pozornicu i stvarno bile dobre.

Jedan od najomiljenijih događaja za Marilyn Stasio bio je prvi nastup na Broadwayu filmske zvijezde Catherine Zete Jones. Ona je nominirana za najbolju glavnu glumicu u mjuziklu, za ponovno postavljanje na scenu također nominiranog mjuzikla A Little Night Music. U njemu nastupa i Angela Lansbury, veteranka pozorišne scene i filmskog ekrana, koja je u svojoj karijeri do sada osvojila pet nagrada Tony. Marilyn Stasio vjeruje da bi ona ove godine kući mogla ponijeti još jednu.

Mjuzikl Fela
Mjuzikl Fela

Neki kritičari predviđaju da bi Fela!, priča o nigerijskom muzičaru Feli Kutiju, mogla osvojiti Tonyja za najbolji mjuzikl. Dvoje njegovih izvođača - glavni glumac Sahr Ngaujah i glumica Lillias White, također su među nominiranim umjetnicima za ovu prestižnu nagradu.

XS
SM
MD
LG