Linkovi

Jedno putovanje: Moj politički život - knjiga sjećanja Tonyja Blaira


Jedno putovanje: Moj politički život - knjiga sjećanja Tonyja Blaira
Jedno putovanje: Moj politički život - knjiga sjećanja Tonyja Blaira

Budući da je riječ o jednom od svjetskih čelnika koji su obilježili i definirali naše doba, knjiga je izazvala veliki interes javnosti s obje strane Atlantika

Bivši britanski premijer Tony Blair objavio je početkom mjeseca knjigu sjećanja pod naslovom Jedno putovanje: Moj politički život, u kojoj rezimira svoju dosadašnju političku karijeru. Budući da je riječ o jednom od svjetskih čelnika koji su obilježili i definirali naše doba, knjiga je izazvala veliki interes javnosti s obje strane Atlantika.

Kad je Tony Blair postao čelnik Laburističke stranke 1994. godine izazvao je pravi potres na britanskoj političkoj sceni. Za samo nekoliko godina uspio je transformirati svoju stranku i mobilizirati zemlju, te nakon osamnaest godina vladavine skinuti s vlasti konzervativce. Premijer je postao 1997. Jedno putovanje njegova je osobna ispovijest o godinama provedenim u Downing Streetu i nakon toga – od smrti princeze Diane do rata protiv terorizma i podrške ratu u Iraku, odluke koja je imala visoku cijenu u njegovoj političkoj karijeri. Isto tako po prvi put u javnost iznosi pojedinosti o odlukama koje je morao donijeti da reformira svoju stranku i o svom odnosu sa stranačkim kolegama. Tony Blair se prisjeća mučnih mirovnih pregovora za Sjevernu Irsku i najveće reforme javnih službi u Britaniji od 1945. godine. Bivši premijer u svojoj knjizi analizira i tzv. "etičke intervencije", pokušavajući objasniti razloge koji su ga naveli da donese odluke o sudjelovanju u ratu na Kosovu, Sierra Leoneu, Afganistanu i Iraku.

Ali isto tako bivši britanski premijer piše i o osobinama koje treba imati suvremeni političar. "Mislim da kao političar morate imati jedno intuitivno razumijevanje ljudi, a politika je posao konstantnog uvjeravanja nekog u nešto. Ne mislim to u manipulativnom smislu, nadam se da se to može učiniti na pozitivan način. Mislim da kao političar isto tako morate biti u stanju uobličiti javno mnijenje na onaj jednostavni način na koji ga slijedite. U svojim sjećanjima ne pišem samo o formiranju javnog mnijenja, već i o susretima s brojnim političarima iz drugih zemalja".

A među onima s kojima se tijekom godina na premijerskom položaju susretao bili su, između ostalih, Nelson Mandela, Bill Clinton, Vladimir Putin i George W. Bush. U svojoj knjizi Jedno putovanje Tony Blair vrlo podrobno opisuje svoje sugovornike - od izraza lica, promjene u boji glasa pa do onog što je dotični prešutio. Kaže kako te naoko sitnice ponekad predodređuju sudbinu kompliciranih razgovora i situacija. "To su uistinu važne stvari. Mislim da je jedna od stvari koju većina ljudi ne razumije o politici to koliko ona ovisi o tome da se stvori situacija ugode i uspostavi povjerenje s nekim. I uvijek kažem mladim ljudima koji počinju karijeru u politici: da, radi se o idejama. Da radi se o programu. Radi se o manifestima. Ali iznad svega radi se o ljudima. Radi se o onom što ih navodi na određene reakcije, onom što ih čini da budu ono što jesu. I ako to ne razumijete ili ne uživate u razumijevanju toga, tad nemojte ići u politiku".

Otkako je napustio Downing Street bivši britanski premijer služi kao predstavnik tzv. Diplomatskog kvarteta za Srednji istok, predstavljajući Sjedinjene Države, Ujedinjene narode, Europsku uniju i Rusiju u pregovorima koji bi trebali dovesti do uspostave neovisne palestinske države u okviru nastojanja međunarodne zajednice da se osigura mir u toj turbulentnoj regiji. U lipnju 2008. Godine Tony Blair je uspostavio zakladu koja promiče uvažavanje i razumijevanje među vodećim religijama svijeta. Knjigu sjećanja bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira Jedno putovanje: Moj politički život objavila je izdavačka kuća Knopf.

XS
SM
MD
LG