Linkovi

Tom Countryman: 'SAD su duboko impresionirane napretkom Hrvatske'


Tom Countryman
Tom Countryman

"Prije sedam godina hrvatska Vlada je donijela ozbiljnu stratešku odluku da će učiniti sve što je neophodno da se zemlja kvalificira za ulazak u Europsku uniju. Složili su se da trebaju početi od najtežeg dijela, od pravosuđa, uspostave neovisnog sudstva i oštre borbe protiv korupcije."

Američki dopredsjednik Joe Biden uputio je pismo potpore sudionicima konferencije “Zapadni Balkan – napredak, nazadovanje ili stagnacija” koja će se održati u Sarajevu idući tjedan. U pismu je naglasio da su neki dijelovi Zapadnog Balkana napredovali dok neki još zaostaju. Istaknuo je da je pozitivno što će se Hrvatska pridružiti Sloveniji u Europskoj uniji, zatim činjenicu da su Srbija i Kosovo počeli razgovore, te napredak Crne Gore ka članstvu u NATO savezu.

“S druge strane, korupcija nastavlja trovati cijelu regiju a ekonomski razvoj je spor i neujednačen. U Bosni i Hercegovini politička razmimoilaženja izgledaju ozbiljnija nego ikad. Znam da ljudi u regiji žele demokratsku budućnost, a Sjedinjene Države su ih spremne podržati” – navodi se u pismu američkog dopredsjednika.

Nešto ranije su američka državna tajnica Hillary Clinton i britanski šef diplomacije William Hague zajednički poručili da “…ne smije biti sumnje u odlučnost međunarodne zajednice da čvrsto stoji uz Daytonski mirovni sporazum. Naša poruka je kristalno jasna: predani smo Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, s dva napredna entiteta i tri konstitutivna naroda. Nećemo tolerirati nikakvo ugrožavanje njenog jedinstva i suverenosti“ – istakli su Clinton i Hague.

U Washingtonu se Tom Countryman, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice, na razgovoru s Božom Ljubićem, supredsjedateljem Zastupničkog doma Skupštine BiH, zauzeo za što skoriju uspostavu Vijeća ministara BiH koje bi činila široka koalicija u kojoj bi bili uključena i dva člana HDZ-a.

Tom Countryman je na jednom drugom skupu u Washingtonu govorio o problemima na jugoistoku Europe naglasivši kako su najteži zadaci uspostava vladavine prava, transparentnog pravosuđa i borba protiv korupcije: "Prije sedam godina hrvatska Vlada je donijela ozbiljnu stratešku odluku da će učiniti sve što je neophodno da se zemlja kvalificira za ulazak u Europsku uniju. Složili su se da trebaju početi od najtežeg dijela, od pravosuđa, uspostave neovisnog sudstva i oštre borbe protiv korupcije."

Sedam godina kasnije Hrvatska je na kraju pristupnih pregovora - rekao je Countryman i dodao: "Sjedinjene Države su duboko impresionirane hrvatskim napretkom. Jako nam je stalo da Hrvatska okonča pristupne pregovore. Hrvatska je pokazala put kako se to može postići“.

Tom Countryman, visoki dužnosnik američkog Državnog tajništva, naglasio je da ostale zemlje regije tek trebaju pokazati sličnu odlučnost.

XS
SM
MD
LG